Concentrate feeding and milk yield based on the field data of milk recorded herds
Kaustell, K.; Mäntysaari, Esa; Huhtanen, Pekka (1998)
Kaustell, K.
Mäntysaari, Esa
Huhtanen, Pekka
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science in Finland
Volyymi
7
Numero
4
Sivut
423-436
Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
1998
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069236
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069236
Tiivistelmä
Tutkimuksessa selvitettiin väkirehuruokinnan vaikutusta maidontuotantoon. Aineistona oli 16051 karjatarkkailutilan vuoden 1993 tuotos-, rehunkulutus- ja rehuanalyysitiedot sekä maitotuotoksen karjavuosiratkaisut. Karjavuosiratkaisut ovat tilakohtaisia jäännöspoikkeamia, jotka saadaan sivutuotteena ratkaistaessa jalostusarvot valtakunnallisella eläinmallilla. Karjavuosiratkaisut on korjattu karjassa tuottavien eläinten poikimakerran ja -iän, lypsykauden vaiheen sekä lehmien jalostusarvojen suhteen, ja siten ne kuvaavat ruokinnan ja hoidon vaikutusta maidon tuotantoon. Karjavuosiratkaisujen keskiarvo oli 45 kg ja keskihajonta 722 kg. Korjaamaton keskituotos oli 6917 kg ja keskimääräinen rehujen kuiva-ainesyönti 5679 kg. Väkirehun määrän ja laadun vaikutusta karjavuosiratkaisuihin tutkittiin monimuuttujaregressioanalyysillä. Väkirehun yleinen lineaarinen vaikutus keskituotokseen oli 1.18 kg maitoa/kg väkirehua. Tuotosvaste pieneni väkirehun annostuksen lisääntyessä. Tuotosvaste oli tässä tutkimuksessa suurempi kuin ruokintakokeissa, mutta selvästi pienempi kuin laskennallinen arvo. Väkirehun viljapitoisuus heikensi maitotuotoksen karjavuosiratkaisuja, mutta vaikutus johtui rehuannoksen liian matalasta raakavalkuaispitoisuudesta. Väkirehun täysrehupitoisuus paransi maitotuotoksen karjavuosiratkaisuja, vaikka väkirehun raakavalkuaispitoisuus otettiinkin huomioon.