Herneen viljelyopas : HUKKA-hanke
Toimittajat
Jalli, Heikki
Saarinen, Jukka
Nysand, Matts
Julkaisusarja
Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus
Numero
40/2023
Sivut
51 s.
Luonnonvarakeskus
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-380-676-4
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-380-676-4
Tiivistelmä
Tämä herneen viljelyopas on syntynyt ”Herneen, härkäpavun ja makealupiinin tuotanto ja uudet korjuumenetelmät” –hankkeen tuloksena. Tavoite oli tuottaa uutta tietoa kotimaisten palkokasvien viljelystä satotasojen sekä viljelyvarmuuden parantamiseksi. Herneen osalta etenkin sadonkorjuuseen liittyvät parannukset lisäävät viljelijöiden kiinnostusta sen viljelyä kohtaan. Tavoitteen saavuttamiseksi hanke toteutti herneen viljelyyn liittyviä viljelyteknisiä kokeiluja sekä välitti tietoa ja kokemuksia lukuisissa pellonpiennartilaisuuksissa, webinaareissa, yritysvierailuilla sekä järjesti Ruotsiin suuntautuneen viljelijämatkan.
Kotimaisille palkokasveille on hyvä ja kasvava kysyntä. Herne sopii erityisruokavalioita noudattaville, sillä se on kolesteroliton, gluteeniton, laktoositon, suolaton ja vegaaninen. Palkokasvien käyttöä suoraan ruuan valmistuksessa edistetään. Kokonaiskysynnän kannalta merkittävintä on kuitenkin rehuteollisuuden kasvava kiinnostus kotimaisen valkuaisen käyttöön. Herneen elintarvikekäyttö on Suomessa 5 % sadosta, mikä vastaa noin 2,1 miljoonaa kiloa. Valtaosa sadosta käytetään siis rehutehtaissa ja maatilojen omissa rehuseoksissa.
Tällä hetkellä herneen käytön kasvun esteenä on riittämätön tuotanto. MTK:n Maatalouden Ilmastotiekarttaan vuosille 2020–2035 onkin kirjattu kunnianhimoinen tavoite kotimaisen herne- ja härkäpapualan nostamiseksi tarkastelujakson loppuun mennessä yhteensä 100 000 hehtaariin.
Hankkeen vastuullinen johtaja oli Luonnonvarakeskus (Luke) ja yhteistyökumppanina oli Satafood Kehittämisyhdistys ry. Päärahoittajia olivat Varsinais-Suomen, Hämeen, Pirkanmaan ja Satakunnan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset. Vaadittavaa yksityistä rahoitusta myönsivät Niemi-säätiö, Boreal Kasvinjalostus Oy, Satarehu Oy, HKScan Oyj, Viljelijän Berner, A-Rehu Oy, Suomen Viljava Oy, Verso Food Oy ja Elomestari Oy, josta heille lämmin kiitos. Hankkeen toteutusaika oli 1.4.2019 – 31.12.2022 ja sen kokonaisbudjetti oli 340 000 euroa.
Käsillä oleva opas käsittelee herneen viljelyä. Vastaavat oppaat on kirjoitettu myös härkäpavun ja makealupiinin (sinilupiinin) viljelystä.
Kotimaisille palkokasveille on hyvä ja kasvava kysyntä. Herne sopii erityisruokavalioita noudattaville, sillä se on kolesteroliton, gluteeniton, laktoositon, suolaton ja vegaaninen. Palkokasvien käyttöä suoraan ruuan valmistuksessa edistetään. Kokonaiskysynnän kannalta merkittävintä on kuitenkin rehuteollisuuden kasvava kiinnostus kotimaisen valkuaisen käyttöön. Herneen elintarvikekäyttö on Suomessa 5 % sadosta, mikä vastaa noin 2,1 miljoonaa kiloa. Valtaosa sadosta käytetään siis rehutehtaissa ja maatilojen omissa rehuseoksissa.
Tällä hetkellä herneen käytön kasvun esteenä on riittämätön tuotanto. MTK:n Maatalouden Ilmastotiekarttaan vuosille 2020–2035 onkin kirjattu kunnianhimoinen tavoite kotimaisen herne- ja härkäpapualan nostamiseksi tarkastelujakson loppuun mennessä yhteensä 100 000 hehtaariin.
Hankkeen vastuullinen johtaja oli Luonnonvarakeskus (Luke) ja yhteistyökumppanina oli Satafood Kehittämisyhdistys ry. Päärahoittajia olivat Varsinais-Suomen, Hämeen, Pirkanmaan ja Satakunnan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset. Vaadittavaa yksityistä rahoitusta myönsivät Niemi-säätiö, Boreal Kasvinjalostus Oy, Satarehu Oy, HKScan Oyj, Viljelijän Berner, A-Rehu Oy, Suomen Viljava Oy, Verso Food Oy ja Elomestari Oy, josta heille lämmin kiitos. Hankkeen toteutusaika oli 1.4.2019 – 31.12.2022 ja sen kokonaisbudjetti oli 340 000 euroa.
Käsillä oleva opas käsittelee herneen viljelyä. Vastaavat oppaat on kirjoitettu myös härkäpavun ja makealupiinin (sinilupiinin) viljelystä.
Collections
- Julkaisut [85660]