Arktinen ruoantuotanto : taustaselvitys ja kiteytysmatriisi
Kurppa, Sirpa; Kotro, Jaana; Heikkilä, Lotta; Reinikainen, Anu; Timonen, Karetta; Peltola, Rainer; Manninen, Outi (2015)
Kurppa, Sirpa
Kotro, Jaana
Heikkilä, Lotta
Reinikainen, Anu
Timonen, Karetta
Peltola, Rainer
Manninen, Outi
Julkaisusarja
Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus
Numero
47/2015
Sivut
90 s.
Luonnonvarakeskus
2015
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-326-094-8
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-326-094-8
Tiivistelmä
Mitä on arktinen ruoantuotanto? Arktiselle alueelle ei ole yhtä vakiintunutta määritelmää. Globaalista näkökulmasta 60° ja 70° pohjoisen leveyspiirin välissä sijaitseva Suomi on arktinen maa. Sama todetaan vuonna 2013 julkaistussa Suomen arktisessa strategiassa. Tässä selvityksessä arktisella ruoantuotannolla tarkoitetaan Suomessa 60° pohjoisen leveyspiirin pohjoispuolella tapahtuvaa ruoantuotantoa. Kolmasosa 60° leveysasteen pohjoispuolella asuvista ihmisistä asuu Suomessa. Pohjoinen sijainti koetaan usein ruoantuotantoa haittaavana tekijänä, mutta mitä lisäarvoa pohjoiset olosuhteet tuovat ruoantuotantoomme? Alla olevaan kiteytysmatriisiin on koottu arktiseen ympäristöön liittyvät ekologiset taustatekijät. Nämä liitetään teknis-yhteiskunnalliseen toimintakykyyn ja toimintavalmiuksiin. Yhdessä nämä luovat pohjan arktisen ruoantuotannon lisäarvotekijöille, joita tässä tarkastellaan sekä kotimarkkinoiden että viennin näkökulmasta.
Collections
- Julkaisut [85513]