Kohti kestävää suomalaista ruokakulttuuria : Ohjeistus periaatteiden viemiseksi käytäntöön
Valtioneuvoston kanslia
27.06.2019
Julkaisusarja:
Valtioneuvoston kanslian julkaisuja 2019:16This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-287-761-1Julkaisun muut kieliversiot:
SvenskaEnglish
Tiivistelmä
Ruoka koskettaa meitä kaikkia, ja se on keskeinen osa kulttuuria. Ainutlaatuinen kotimainen ruokakulttuuri ja ruuantuotanto ovat pohjoisen luonnon asettamien reunaehtojen muovaamia. Kotimaista ruokakulttuuria ohjaavat poliittisten päättäjien linjanvedot ja ruokakasvatus, yhä tiiviimmin yhteen verkottuva kansainvälinen maailmantalous ja –politiikka sekä mediat, markkinointi ja niiden kuljettamat ruokatrendit. Kestävä ruoka on ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää. Tulevaisuuden kestävä kotimainen ruuantuotanto rakentuu peruspilareille, kuten puhtaille vesi- ja luonnonvaroille, kestävälle päätöksenteolle, tutkimukselle sekä hyvinvoinnille. Tämä ohjeistus antaa taustatiedot siitä, mitä Suomessa jo tehdään kestävän ruokakulttuurin eteen niin politiikassa kuin elintarviketuotannossa. Ohjeistuksen tärkein tavoite on tarjota konkreettisia vinkkejä ja neuvoja siihen, miten tilaisuuksien järjestäjät voivat tehdä valintoja kestävän ruokakulttuurin puolesta.