Toimintajärjestelmä maatilayrityksen kehittämisvälineenä
Rikkonen, Pasi (2000)
Rikkonen, Pasi
Julkaisusarja
MTT:n julkaisuja. Sarja A
Numero
82
Sivut
68 p. + 2 app
Maatalouden tutkimuskeskus MTT
2000
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-584-7
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-584-7
Tiivistelmä
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan laatu-, ympäristö- ja työturvallisuusjohtamista maatilayrityksissä kansainvälisten järjestelmästandardien näkökulmasta. Lisäksi tarkastellaan prosessijohtamisen soveltuvuutta tuotantotoiminnan kehittämisessä maatilan toimintajärjestelmän osana. Tutkimuksen kohteena on kansallisen elintarviketuotannon laatustrategian yksi osa-alue, maataloustuotanto. Julkaisu pohjautuu Helsingin yliopiston ympäristöekonomian oppiaineelle tehtyyn Pro gradu -työhön. Tällä hetkellä maatiloilla toiminnassa olevat järjestelmät on sertifioitu ISO 9002 -standardin mukaisesti, joten paineet myös ympäristö- ja työturvallisuusasioiden liittämiselle laatuasioiden yhteyteen kasvavat jatkuvasti. Tutkimusmenetelminä olivat toimintajärjestelmän rakentaminen ja analysointi, teemahaastattelut sekä kirjallisuuden mukaan rakennettu prosessijohtamisen malli. Maatilalla on vielä kehitettävä toimintajärjestelmän toteutusta laatutyön jatkuvuuden varmistamisessa, sertifioinnissa ja vuosittaisessa arvioinnissa. Haasteena on myös osoittaa muille tiloille hankkeen edut, jotta laatuhanke etenisi tavoitteiden mukaisesti. Jalostava teollisuus ja kuluttajat asettavat paineita ympäristöasioiden yhdistämiselle laatujärjestelmään. Kuluttajat haluavat tietää, miten ruoka on alunperin tuotettu. Jalostavalle teollisuudelle riittää kuitenkin tässä vaiheessa se, että maatilan tuotanto on kytketty sopimustuotannon kautta osaksi jalostajan laatu- ja ympäristöjärjestelmää. Prosessiajattelu on korostunut maatilan laatutyössä. Jo Maaseutukeskusten liiton laatukoulutuksessa korostetaan prosessimaista ajattelua, jossa asiakas toimii laadun lopullisena määrääjänä. Prosessimainen ajattelu sopii maatilayrityksen toimintaan, sillä eri työvaiheet ovat selkeästi luokiteltavissa ja uudelleenajattelulla sekä suunnittelulla päästään suuriinkin parannuksiin. Tämä näkemys vahvistui myös tilahaastatteluissa. Tuotannon järkeistäminen ja entisten työrutiinien kyseenalaistaminen on korostunut laatutyössä. Enää ei sorruta vuosikausiksi vääriin menetelmiin, vaan tarvittaessa työvaihetta uudistetaan radikaalistikin.