Raudan saanti raskauden aikana ja raskausdiabeteksen riski
HELIN, ANNIKA (2013)
HELIN, ANNIKA
2013
Kansanterveystiede - Public Health
Terveystieteiden yksikkö - School of Health Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2013-06-06
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-1-24009
https://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-1-24009
Tiivistelmä
Raskausdiabetekseen sairastuneilla on todettu tutkimuksissa korkeampia veren rauta-arvoja kuin terveillä verrokeilla. Myös korkeammalla ravinnosta saatavan hemiraudan saannilla on todettu yhteys suurentuneeseen raskausdiabeteksen riskiin. Lisäksi raudanpuuteanemian tiedetään suojaavan raskausdiabetekselta. Raudan saantia ja raskausdiabeteksen riskiä käsitteleviä tutkimuksia on tehty vasta muutamia. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella raskaudenaikaisen raudan saannin yhteyttä raskausdiabeteksen riskiin ja lisäksi tarkastella hemoglobiiniarvojen vaikutusta tähän yhteyteen.
Tutkimusaineistona käytettiin raskausdiabeteksen ehkäisyyn tähdänneen satunnaistetun kontrolloidun kokeen aineistoa. Kokeen tavoitteena oli vähentää raskausdiabeteksen ilmaantumista äitiysneuvolassa toteutetun liikunta- ja ravitsemusneuvonnan avulla naisilla, joilla oli vähintään yksi raskausdiabeteksen riskitekijä. Tässä tutkimuksessa koe- ja kontrolliryhmiä käsiteltiin yhtenä ryhmänä. Tässä etenevässä kohorttitutkimuksessa tarkasteltiin sekä ravinnosta että ravintolisistä saadun raudan yhteyttä raskausdiabeteksen ilmaantuvuuteen 399 raskaana olevan naisen aineistossa. Naisten raudan saantia selvitettiin 181-kohtaisella ruoankäytön frekvenssikyselyllä raskausviikoilla 26–28 ja raskausdiabetes todettiin glukoosirasituskokeella raskausviikoilla 26–28. Naisista 72:lla (18.1%) todettiin raskausdiabetes. Naiset jaettiin viiteen ryhmään päivittäisen raudan saannin mukaan. Korkeimmassa raudan saannin viidenneksessä havaittiin suurentunut riski sairastua raskausdiabetekseen (OR 1.55; 95% luottamusväli 0.81–2.96), mutta tulos ei ollut tilastollisesti merkitsevä (P=0.19). Sen sijaan kun aineistosta poistettiin ne naiset, joilla hemoglobiiniarvo oli alhainen (≤120 g/l) jo alkuraskauden aikana, OR oli 2.21 (95% luottamusväli 1.11-4.41; P=0.025).
Tämän tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että korkea raudan saanti raskauden aikana saattaa lisätä raskausdiabeteksen riskiä varsinkin niillä naisilla, joilla hemoglobiini ei ole alhainen alkuraskauden aikana ja joilla on jokin raskausdiabeteksen riskitekijä. Tämä tulos merkitsee sitä, että tulisi harkita onko rutiininomainen ennaltaehkäisevän rautalisän käyttö perusteltua tässä riskiryhmässä.
Asiasanat: raskausdiabetes, raudan saanti, hemoglobiini
Tutkimusaineistona käytettiin raskausdiabeteksen ehkäisyyn tähdänneen satunnaistetun kontrolloidun kokeen aineistoa. Kokeen tavoitteena oli vähentää raskausdiabeteksen ilmaantumista äitiysneuvolassa toteutetun liikunta- ja ravitsemusneuvonnan avulla naisilla, joilla oli vähintään yksi raskausdiabeteksen riskitekijä. Tässä tutkimuksessa koe- ja kontrolliryhmiä käsiteltiin yhtenä ryhmänä. Tässä etenevässä kohorttitutkimuksessa tarkasteltiin sekä ravinnosta että ravintolisistä saadun raudan yhteyttä raskausdiabeteksen ilmaantuvuuteen 399 raskaana olevan naisen aineistossa. Naisten raudan saantia selvitettiin 181-kohtaisella ruoankäytön frekvenssikyselyllä raskausviikoilla 26–28 ja raskausdiabetes todettiin glukoosirasituskokeella raskausviikoilla 26–28. Naisista 72:lla (18.1%) todettiin raskausdiabetes. Naiset jaettiin viiteen ryhmään päivittäisen raudan saannin mukaan. Korkeimmassa raudan saannin viidenneksessä havaittiin suurentunut riski sairastua raskausdiabetekseen (OR 1.55; 95% luottamusväli 0.81–2.96), mutta tulos ei ollut tilastollisesti merkitsevä (P=0.19). Sen sijaan kun aineistosta poistettiin ne naiset, joilla hemoglobiiniarvo oli alhainen (≤120 g/l) jo alkuraskauden aikana, OR oli 2.21 (95% luottamusväli 1.11-4.41; P=0.025).
Tämän tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että korkea raudan saanti raskauden aikana saattaa lisätä raskausdiabeteksen riskiä varsinkin niillä naisilla, joilla hemoglobiini ei ole alhainen alkuraskauden aikana ja joilla on jokin raskausdiabeteksen riskitekijä. Tämä tulos merkitsee sitä, että tulisi harkita onko rutiininomainen ennaltaehkäisevän rautalisän käyttö perusteltua tässä riskiryhmässä.
Asiasanat: raskausdiabetes, raudan saanti, hemoglobiini