102. Ett annat sätt

Lästext

Ett annat sätt

1 1 skålpund smör tvättas som det förra; 1 kvarter vatten, däri beräknat ej ½ jungfru brännvin, och 4 ägg - till äggen, vattnet, och ett hönsäggs storlek av det urtvättade smöret, röres vetemjöl, och arbetas med en trädsked mycket väl ½ timma, det röres mera mjöl till, som till en deg, man låter den stå som en bulla i 4 timmar, eller från det då man sent lägger sig, tills tidigt om morgonen, då den kavlas ut, och smöret ikavlas tills det blir jämnt blandat, |55|den skäres då ut i fasoner, men observeras att smörbakelse ej får vara i hastig värme utan helst jämn. Härav kan ej göras kanapéer.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Ett annat sätt.

    1 ℔ Smör tvättas som det förra; 1 qv: watten, deri beräknadt ej ½ jungfru bränwin, och 4 ägg - till äggen, wattnet, och ett hönsäggs storlek af det urtvättade smöret, röres hvetemjöl, och arbetas med en trädsked mycket wäl ½ timma, det röres mera mjöl till, som till en deg, man låter den stå som en Bulla i 4 timmar, eller från det då man sent lägger sig, tills tidigt om morgonen, då den kaflas ut, och smöret ikaflas tills det blir jemt blandadt |55|den skäres då ut i faconer, men observeras att Smörbakelse ej får vara i hastig wärme utan hälst jemn. Häraf kan ej göras Canapéer.