37. Filé till små pastejer i äggskal

37. Filé till små pastejer i äggskal

Lästext

Filé till små pastejer i äggskal

1 Man skär av stekta kapunbröst, sen det bruna är bortskrätt, små bitar som ett fjärdedels stickelbär, en liten bit färskt smör svettas i en panna med lite charlottenlök, fin hackad, och lite citronskal, liten nypa mjöl med köttet, muskotblomma och salt, kokas upp, avredes med äggulor och söt grädda, kramas lite citronsaft uti.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    File til små passteijer i äggskal

    Man skär af stekta kapun bröst sen det bruna är bort skredt, små bitar som et fjerde dels stickelbär, en liten bit färskt smör svättas i en pan[na] med lite Charlotten lök fin hackad och lite Citron skal liten njupa mjöl med köttet moskottblomma och sa[lt] kokas upp afredes med äggulor och söt grädda kramas lite Citron saft uti.