3. Vädermunkar

Lästext

Vädermunkar

1 Tag ett stop mjölk, 16 eller 18 ägg, koka mjölken upp, vispa mjölet uti att degen bliver helstyv, och lossnar litet ifrån kastrullen, tag av elden, låt svalas, slå sönder ägg och rör i degen och så immerfort tills all äggen äro i, skira smör väl, doppa skeden i smöret, tag av degen så stort som en valnöt, lägg i det kokande smöret, låt bliva något gulbruna, så strö socker över.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Wäder Munkar.

    Tag ett stop miölk 16 eller 18 äg, Koka miölken up, wispa miölet uti at degen blifwer hehlstyf, och låsnar litet ifrån Kastrollen, tag af elden, lät swalas, slå sönder äg och rör i degen och så im[m]er fort tils all äggen äro i, skier smör wähl, doppa skieden i smöret, tag af degen så stort som en wallnöt lägg i det Kokande smöret, lät blifwa något gul bruna, så strö såcker öfwer.