Erilaisen oppijan ravitsemistietouden verkko-oppimateriaali
Lotvonen, Annikki (2006)
Lotvonen, Annikki
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2006
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-251
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-251
Tiivistelmä
Kehittämishankkeeni tein ravitsemistietouden perusteista verkko-oppimateriaalin erilaiselle oppijalle. Erilaisten oppijoiden lisääntyvä määrä sekä ravitsemistietouden oppimisen vaikeus antoivat haasteen työlleni. Ravitsemistietous on erilaiselle oppijalle käsitteellistä, pirstaleista ja vaikeasti hahmotettava asia. Oulun seudun ammattiopiston Muhoksen yksikössä, jossa opetan catering-alan oppijoita, ravitsemistietouteen liittyviä asioita opiskellaan catering-alan keittiötoiminnoissa yksi (1) opintoviikko (1ov). Lisäksi opiskellaan erikoisruokavalioita sekä perusteita laajemmin yhden opintoviikon suurtalouden ruokatuotannon suuntautumisopinnoissa. Tein verkko-oppimateriaalin Moodle- oppimisalustaan selkeäkieliseksi ja erilaisia oppimistyylejä huomioivaksi. Nuoret haluavat opiskella tietokoneella, jolloin mielestäni toteutuu erilaisten oppimistyylien mukaista oppimista. Oppimistehtävien määrässä ja laajuudessa on huomioitu erilaiset oppijat ja oppimisvaikeudet. Pakolliset oppimistehtävät opiskelemalla saa perustiedon opittavista asioista. Vapaaehtoisilla oppimistehtävillä laajennetaan tietämystä aiheesta. Verkko-oppimateriaalia voi käyttää perustutkinnon kaikille oppijoille. Tällöin lisätään ja syvennetään opittavaa asiaa. Tein ohjeiston oppijalle sekä opettajalle. Oppimateriaalin voi opiskella tietokoneella eri oppimisympäristössä tai manuaalisesti, jos tietokonetta ei ole käytettävissä. Kurssi on tarkoitus opiskella jakson aikana (7-8 viikkoa). Oppimistehtävät tehtyään ja annettuaan palautteen saa arvosanan kurssista. Testasin tekemäni verkko-oppimateriaalin Moodle- oppimisalustassa 8 "erilaisen" oppijan sekä opettajakollegani kanssa. Saatu palaute oli pääosin positiivista. Työtäni voi vielä jalostaa. Ammattiopistomme ostaa tekemäni verkko-oppimateriaalin. Opettajakollegat ottavat tekemäni verkko-oppimateriaalin ilolla vastaan. My developmentproject was to prepare network learning material in knowledge of nutrition for special needs students. On one hand the increasing amount of special needs students and on the other hand their difficulties in learning the knowledge in nutrition challenged my work. Those students find the knowledge in nutrition abstract and scattered. In Oulu Vocational College, Muhos unit, where I teach students in Vocational Qualification of Catering, the issues concerning knowledge of nutrition are studied in cookery for one credit (study week). In addition to that special diets and further elementary studies in knowledge of nutrition are included in specialising studies. I prepared the learning material on Moodle network platform in order to make itlinguistically clear and appropriate for different styles of learning. Yong people are willingto use computers in their studies, which enables learning according to different learning styles. Special needs students and their problems in learning have been considered in the amount and extent of exercises. By producing the compulsory exercises the student will gain the basic knowledge. The volunteer exercises will extend the knowledge. The network learning material is applicable for all students in order to deepen and expand the knowledge. Thelearning material may be studied with computer in varying learning environments or manually if there is no computer available. The material is planned to be studied during the technical study period (7-8 weeks), in which the school year is divided at our college. After producing the exercises and handing the feedback the student will be estimated. I have tested the learning material on Moodle network platform together with eight special needs student and teacher colleague. Major part of the feedback was positive. The material will be still improved in the future. Our college will buy the prepared material. Mycolleagues will accept the prepared material with joy.