Pielisen makuja ja maisemia pyöräillen - Ruokamatkailureitin kehittäminen
Suninen, Simo (2022)
Suninen, Simo
2022
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022120827140
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022120827140
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön pohjana on aiempi opintojaksotehtävä ja toimeksiantajana toimii Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Hungry For Finland -ruokamatkailuhanke. Päätavoitteena työssä on kehittää houkutteleva pyörä- ja ruokamatkailuun suuntautuva reitti, pääosin kotimaiselle matkailijalle. Alatavoitteina ovat valita ja rakentaa monipuolinen kattaus ruokamatkailuun liittyvää tekemistä Pielisen alueella reitin varrelle sekä antaa kehitysehdotuksia Pielisen alueen matkailutoimijoille alueen toimintamahdollisuuksien kehittämiseksi.
Ruokamatkailu on olennainen osa matkailualaa, ja sen kasvua edistää kysyntä laadukkaille ja aidoille ruokaelämyksille. Ruokamatkailun yksi osa on myös juomamatkailu, sillä juomatuotteet samoin kuten ruoka-, ilmentävät kulttuuria ja paikallisuutta. Pyörämatkailussa ajatuksena ei ole vain päästä määränpäähän, vaan tutustua kohteeseen ja itse matkanteko on yksi pääelementeistä. Reitin kulkeminen ja kokeminen ovat pyörämatkan tärkein osa.
Pohjois-Karjala on Suomen itäisin maakunta, jossa matkailijat voivat kokea upeita maisemia täynnä järviä sekä itäisen kulttuurin läheisyyttä. Maakunnan pääkaupungin Joensuun lisäksi alueen tunnetuimpia matkailukohteita ovat Pielisjärven lähellä sijaitseva Kolin kansallispuisto. Vuoden 2021 lopussa Pohjois-Karjalassa on ollut 164 000 asukasta.
Tietoperustan laatimisessa ja produktin luomisessa on hyödynnetty lähdekriittisesti julkisten verkkosivujen tietoa, aikaisemmin aiheiseen liittyviä julkaistuja tutkimuksia sekä aiheisiin liittyvää kirjallisuutta. Tukena produktityyppisen opinnäytetyön oppaan laatimiseksi on tehty 4 kpl puolistrukturoituja haastatteluja Pohjois-Karjalan alueen ja pyörä- sekä ruokamatkailun tunteville asiantuntijoille kesä-heinäkuun 2022 aikana.
Produktina syntyi lopullinen opas marraskuussa 2022. Lopputuloksen produktissa, esitellään Pielisen makuja ja maisemia pyöräillen -ruokamatkailureitin nähtävyyksiä, paikallisia ruokailukohteita ja informaatiota palveluista. Kohteet ja tekemiset suuntautuvat alueen luontoon ja ruokamatkailuun. Opas on suunnattu kotimaiselle ruoka- ja pyörämatkailusta kiinnostuneille matkailijoille sekä alueen toimijoille.
Jatkokehityksen ideointi muodostuu haastattelujen tuloksien kautta. Hyödyntäminen jää pääosin ideoinnin muotoon, joskin itse produkti on mahdollista hyödyntää sekä kokea konkreettisesti. Produktin opas on mahdollista tulostaa paikallisten käyttöön tai kääntää kansainvälisille matkailijoille.
Ruokamatkailu on olennainen osa matkailualaa, ja sen kasvua edistää kysyntä laadukkaille ja aidoille ruokaelämyksille. Ruokamatkailun yksi osa on myös juomamatkailu, sillä juomatuotteet samoin kuten ruoka-, ilmentävät kulttuuria ja paikallisuutta. Pyörämatkailussa ajatuksena ei ole vain päästä määränpäähän, vaan tutustua kohteeseen ja itse matkanteko on yksi pääelementeistä. Reitin kulkeminen ja kokeminen ovat pyörämatkan tärkein osa.
Pohjois-Karjala on Suomen itäisin maakunta, jossa matkailijat voivat kokea upeita maisemia täynnä järviä sekä itäisen kulttuurin läheisyyttä. Maakunnan pääkaupungin Joensuun lisäksi alueen tunnetuimpia matkailukohteita ovat Pielisjärven lähellä sijaitseva Kolin kansallispuisto. Vuoden 2021 lopussa Pohjois-Karjalassa on ollut 164 000 asukasta.
Tietoperustan laatimisessa ja produktin luomisessa on hyödynnetty lähdekriittisesti julkisten verkkosivujen tietoa, aikaisemmin aiheiseen liittyviä julkaistuja tutkimuksia sekä aiheisiin liittyvää kirjallisuutta. Tukena produktityyppisen opinnäytetyön oppaan laatimiseksi on tehty 4 kpl puolistrukturoituja haastatteluja Pohjois-Karjalan alueen ja pyörä- sekä ruokamatkailun tunteville asiantuntijoille kesä-heinäkuun 2022 aikana.
Produktina syntyi lopullinen opas marraskuussa 2022. Lopputuloksen produktissa, esitellään Pielisen makuja ja maisemia pyöräillen -ruokamatkailureitin nähtävyyksiä, paikallisia ruokailukohteita ja informaatiota palveluista. Kohteet ja tekemiset suuntautuvat alueen luontoon ja ruokamatkailuun. Opas on suunnattu kotimaiselle ruoka- ja pyörämatkailusta kiinnostuneille matkailijoille sekä alueen toimijoille.
Jatkokehityksen ideointi muodostuu haastattelujen tuloksien kautta. Hyödyntäminen jää pääosin ideoinnin muotoon, joskin itse produkti on mahdollista hyödyntää sekä kokea konkreettisesti. Produktin opas on mahdollista tulostaa paikallisten käyttöön tai kääntää kansainvälisille matkailijoille.