OSTO-OSOITUKSISTA HÄVIKKIRUOKAJAKOON : Opas Pitäjänmäen seurakunnan ruoka-apumallista seurakunnille
Kiiskinen, Anu; Mäkinen, Susanna (2022)
Lataukset:
Kiiskinen, Anu
Mäkinen, Susanna
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052512107
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052512107
Tiivistelmä
Anu Kiiskinen ja Susanna Mäkinen
Osto-osoituksista hävikkiruokajakoon. Opas Pitäjänmäen seurakunnan ruoka-apumallista seurakunnille
43 sivua ja 1 liite
Kevät 2022
Diakonia-ammattikorkeakoulu
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto
Sosionomi (AMK), diakoniatyö
Opinnäytetyön tarkoituksena oli dokumentoida Pitäjänmäen seurakunnan ruoka-apumallin muutos vuosina 2018–2021, jolloin sitä on kehitetty aktiivisesti. Tavoitteena oli tehdä opas Pitäjänmäen seurakunnan ruoka-apumallista muille seurakunnille oman ruoka-avun kehittämisen tueksi. Opinnäytetyön yhteistyökumppanina toimi Pitäjänmäen seurakunta.
Kehittämispainotteisesta opinnäytetyöstämme syntyi produktio eli opas. Opinnäytetyön aiheeseen perehtyessämme käytimme menetelmänä teemahaastattelua ja kirjallisia diakoniatyön vuosittaisia toimintakertomuksia. Opas koostui asioista, joita tulisi ottaa huomioon, kun ruoka-apua halutaan muuttaa elintarvikkeiden jaoksi hävikkiruokaa hyödyntäen ja vähentää osto-osoitusten myöntämistä.
Opinnäytetyön dokumentaatio osuus ja opas lähetettiin Pitäjänmäen seurakunnan kirkkoherralle sekä diakoniatyöntekijöille luettavaksi ja heillä oli mahdollisuus antaa palautetta. Palaute työstä oli positiivista. Opas sekä dokumentaatio tulevat Pitäjänmäen seurakunnan diakoniatyöntekijöiden käyttöön.
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että hävikkiruokaa hyödyntämällä Pitäjänmäen seurakunnassa on saatu laskettua avustusten kustannuksia avustusta kohden alle neljäsosaan lähtötasosta. Myös ruoka-apuun myönnettyjen osto-osoitusten määrä on laskenut merkittävästi. Ruoka-apumallista on hyötyä, kun seurakuntien varat laskevat mutta avuntarve ei poistu.
Asiasanat: diakoniatyö, opas, ruoka-apu, ruokahävikki Anu Kiiskinen and Susanna Mäkinen
From food voucher to the distribution of waste food. Guide of Pitäjänmäki Parish food aid model for parishes
43 pages and 1 appendix
Spring 2022
Diaconia University of Applied Sciences
Bachelor´s Degree Programme in Social Service, Diaconal Work
Bachelor of Social Service
The aim of this thesis is to document the change in the food aid model of Pitäjänmäki Parish from 2018 to 2021, when it has been actively developed. The aim of the thesis was to produce a guidebook for other parishes to help them develop a food aid model. The thesis was made in cooperation with the Pitäjänmäki Parish.
The thesis was a developing-oriented and a guidebook was produced as a product of the work. As a method of data collection for the thesis, there was utilized the theme interviews and annual activity reports of diaconal work were surveyed. The guidebook consists of the priorities that should be considered to decrease the use of food vouchers and to increase the utilization of waste food instead.
The documentation of the process of food aid and the guidebook were reviewed by the vicar and the diaconal workers of the Pitäjänmäki Parish, and also they were asked to give feedback. The feedback was positive and now both the guidebook and the documentation will be taken into the use as material for the diaconal workers.
As a conclusion of this thesis the new food aid model has significantly reduced food vouchers as a food aid and decreased the average price of the grants to a quarter of the original cost in the Pitäjänmäki Parish. The new food aid model is seen necessary, and it should be developed even further while parishes' funds decrease but the need for the food aid will remain at the same level or even in-crease in the future.
Keywords: diaconal work, food aid, food waste, guidebook
Osto-osoituksista hävikkiruokajakoon. Opas Pitäjänmäen seurakunnan ruoka-apumallista seurakunnille
43 sivua ja 1 liite
Kevät 2022
Diakonia-ammattikorkeakoulu
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto
Sosionomi (AMK), diakoniatyö
Opinnäytetyön tarkoituksena oli dokumentoida Pitäjänmäen seurakunnan ruoka-apumallin muutos vuosina 2018–2021, jolloin sitä on kehitetty aktiivisesti. Tavoitteena oli tehdä opas Pitäjänmäen seurakunnan ruoka-apumallista muille seurakunnille oman ruoka-avun kehittämisen tueksi. Opinnäytetyön yhteistyökumppanina toimi Pitäjänmäen seurakunta.
Kehittämispainotteisesta opinnäytetyöstämme syntyi produktio eli opas. Opinnäytetyön aiheeseen perehtyessämme käytimme menetelmänä teemahaastattelua ja kirjallisia diakoniatyön vuosittaisia toimintakertomuksia. Opas koostui asioista, joita tulisi ottaa huomioon, kun ruoka-apua halutaan muuttaa elintarvikkeiden jaoksi hävikkiruokaa hyödyntäen ja vähentää osto-osoitusten myöntämistä.
Opinnäytetyön dokumentaatio osuus ja opas lähetettiin Pitäjänmäen seurakunnan kirkkoherralle sekä diakoniatyöntekijöille luettavaksi ja heillä oli mahdollisuus antaa palautetta. Palaute työstä oli positiivista. Opas sekä dokumentaatio tulevat Pitäjänmäen seurakunnan diakoniatyöntekijöiden käyttöön.
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että hävikkiruokaa hyödyntämällä Pitäjänmäen seurakunnassa on saatu laskettua avustusten kustannuksia avustusta kohden alle neljäsosaan lähtötasosta. Myös ruoka-apuun myönnettyjen osto-osoitusten määrä on laskenut merkittävästi. Ruoka-apumallista on hyötyä, kun seurakuntien varat laskevat mutta avuntarve ei poistu.
Asiasanat: diakoniatyö, opas, ruoka-apu, ruokahävikki
From food voucher to the distribution of waste food. Guide of Pitäjänmäki Parish food aid model for parishes
43 pages and 1 appendix
Spring 2022
Diaconia University of Applied Sciences
Bachelor´s Degree Programme in Social Service, Diaconal Work
Bachelor of Social Service
The aim of this thesis is to document the change in the food aid model of Pitäjänmäki Parish from 2018 to 2021, when it has been actively developed. The aim of the thesis was to produce a guidebook for other parishes to help them develop a food aid model. The thesis was made in cooperation with the Pitäjänmäki Parish.
The thesis was a developing-oriented and a guidebook was produced as a product of the work. As a method of data collection for the thesis, there was utilized the theme interviews and annual activity reports of diaconal work were surveyed. The guidebook consists of the priorities that should be considered to decrease the use of food vouchers and to increase the utilization of waste food instead.
The documentation of the process of food aid and the guidebook were reviewed by the vicar and the diaconal workers of the Pitäjänmäki Parish, and also they were asked to give feedback. The feedback was positive and now both the guidebook and the documentation will be taken into the use as material for the diaconal workers.
As a conclusion of this thesis the new food aid model has significantly reduced food vouchers as a food aid and decreased the average price of the grants to a quarter of the original cost in the Pitäjänmäki Parish. The new food aid model is seen necessary, and it should be developed even further while parishes' funds decrease but the need for the food aid will remain at the same level or even in-crease in the future.
Keywords: diaconal work, food aid, food waste, guidebook