Lypsykarjan kestävyys – managementilla tuloksiin
Pasanen, Janina (2021)
Pasanen, Janina
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021121626433
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021121626433
Tiivistelmä
Uudistuseläinten kasvattaminen on maidontuotannon kolmanneksi suurin kustannuserä rehu- ja työkustannusten jälkeen. Suomalainen lypsylehmä poikii keskimäärin 2,6 kertaa ennen poistoa, vaikka taloudellisesti parhaaksi poistoajankohdaksi on määritetty vajaa viisi lypsykautta. Näin ollen karjan uudistusnopeuden hidastaminen on perusteltua. Maitotilan kannattavuuden paranemisen ohella kestävyyden kehittäminen parantaa myös maidontuotannon imagoa, sillä pitkäikäiset lehmät ovat merkki eläinten hyvinvoinnista. Lisäksi elinikäistuottavuuden kasvaessa maidontuotannon ilmastokuormitus kevenee päästöjen jakautuessa useammalle maitolitralle.
Kestävyydellä tarkoitetaan lehmän kykyä säilyä karjassa. Lypsykarjan kestävyyden kehittyminen on valtakunnallisella tasolla hidasta, mutta on kuitenkin karjoja, joissa kestävyys on saatu mallikelpoiselle tasolle. Yleisesti on tiedossa, että muun muassa jalostus, ruokinta, olosuhteet ja hoito vaikuttavat lypsylehmän kestävyyteen. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, kuinka management eli hoitokäytänteet sekä yritystoiminnan johtaminen ja arvot vaikuttavat kestävyyteen tilatasolla. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Maitoyrittäjät Ry.
Työn toteutukseen kuului kaksi vaihetta. Ensimmäisessä osiossa toteutettiin teemahaastattelut kolmelle maitotilalle, joilla karjan kestävyys on saatu hyvälle tasolle. Haastatteluihin valittiin karjakooltaan suuria tiloja (yli 100 lehmää), joilla poistettujen lehmien elinikäistuotos oli vähintään 40 000 kg. Haastatteluiden jälkeen laadittiin kyselylomake, jonka avulla muut maidontuottajat voivat arvioida ja kehittää oman karjansa kestävyyttä. Tämän arviointityökalun tarkoituksena on herättää ajatuksia ja havainnollistaa, mitkä kaikki eri osa-alueet paitsi tuotannossa, myös johtamisessa vaikuttavat karjan kestävyyteen. Työkalu luotiin toimeksiantajan käyttöön.
Haastattelut tukevat vahvasti käsitystä siitä, että kestävyyden tavoittelussa kokonaisuus ratkaisee ja samaan lopputulokseen voidaan päästä eri tavoin. Perusasioiden, kuten ruokinnan, karja-aineksen ja olosuhteiden tulee olla kunnossa, mutta ilman toimivaa managementia kestävyyttä on vaikea saavuttaa. Tavoitteet ja arvot tuotannon taustalla sekä erityisesti lehmien poistostrategia vaikuttavat siihen, kuinka kauan yksittäinen lehmä karjassa säilyy. Ammattitaitoinen hoito on myös merkittävässä roolissa. Karjan kestävyyden parantaminen on tärkeää ennen kaikkea taloudellisesta näkökulmasta, mutta myös tuotannon eettisyyden kannalta.
Kestävyydellä tarkoitetaan lehmän kykyä säilyä karjassa. Lypsykarjan kestävyyden kehittyminen on valtakunnallisella tasolla hidasta, mutta on kuitenkin karjoja, joissa kestävyys on saatu mallikelpoiselle tasolle. Yleisesti on tiedossa, että muun muassa jalostus, ruokinta, olosuhteet ja hoito vaikuttavat lypsylehmän kestävyyteen. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, kuinka management eli hoitokäytänteet sekä yritystoiminnan johtaminen ja arvot vaikuttavat kestävyyteen tilatasolla. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Maitoyrittäjät Ry.
Työn toteutukseen kuului kaksi vaihetta. Ensimmäisessä osiossa toteutettiin teemahaastattelut kolmelle maitotilalle, joilla karjan kestävyys on saatu hyvälle tasolle. Haastatteluihin valittiin karjakooltaan suuria tiloja (yli 100 lehmää), joilla poistettujen lehmien elinikäistuotos oli vähintään 40 000 kg. Haastatteluiden jälkeen laadittiin kyselylomake, jonka avulla muut maidontuottajat voivat arvioida ja kehittää oman karjansa kestävyyttä. Tämän arviointityökalun tarkoituksena on herättää ajatuksia ja havainnollistaa, mitkä kaikki eri osa-alueet paitsi tuotannossa, myös johtamisessa vaikuttavat karjan kestävyyteen. Työkalu luotiin toimeksiantajan käyttöön.
Haastattelut tukevat vahvasti käsitystä siitä, että kestävyyden tavoittelussa kokonaisuus ratkaisee ja samaan lopputulokseen voidaan päästä eri tavoin. Perusasioiden, kuten ruokinnan, karja-aineksen ja olosuhteiden tulee olla kunnossa, mutta ilman toimivaa managementia kestävyyttä on vaikea saavuttaa. Tavoitteet ja arvot tuotannon taustalla sekä erityisesti lehmien poistostrategia vaikuttavat siihen, kuinka kauan yksittäinen lehmä karjassa säilyy. Ammattitaitoinen hoito on myös merkittävässä roolissa. Karjan kestävyyden parantaminen on tärkeää ennen kaikkea taloudellisesta näkökulmasta, mutta myös tuotannon eettisyyden kannalta.