Selvitys Isojoen, Karijoen ja Kauhajoen ruokaperinteestä: Lauhanvuori–Hämeenkangas Geopark
Jekunen, Veera (2021)
Jekunen, Veera
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021112521724
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021112521724
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä selvitettiin Isojoen, Karijoen ja Kauhajoen ruokaperinnettä ensimmäisen ja toisen käden lähteiden pohjalta. Tavoitteena oli koota kerätystä tiedosta tiivis ja selkeä opas, jota hyödynnetään GEOfood-toiminnassa. Tutkimuksessa kartoitettiin alueen ruokaperinteessä käytettyjä raaka-aineita, ruoanvalmistustapoja ja reseptejä. Suomalaisen ruokaperinteen tutkimuksessa on keskitytty suurimmaksi osaksi läntiseen ja itäiseen jakoon, sekä maakuntajakoon, jolloin yksittäisten kuntien ruokaperinne on jäänyt vähemmälle tarkastelulle.
Tutkimuksessa ensikäden lähteinä olivat ruokajulkaisut, resepti- ja kyläkirjat sekä teemahaastattelut. Toisen käden lähteitä olivat ruokakulttuurin historioitsijoiden artikkelit ja kirjat. Haastatteluissa haastateltiin kolmea henkilöä, jotka olivat työnsä puolesta syventäneet osaamistaan ruokaperinteeseen liittyen. Haastattelut toteutettiin touko-kesäkuussa 2021. Aineistoa analysoitiin sisällönanalyysin keinoin.
Tuloksien pohjalta kirjoitettiin selkeä opas. Oppaassa tuotiin esille toimijoille tärkeimmät asiat, kuten taustalla oleva opinnäytetyö, Lauhanvuori–Hämeenkangas Geopark, Geopark- ja GEOfood-verkostojen toimintaa sekä suomalaista, eteläpohjalaista ja tutkittujen kuntien ruokaperinnettä.
Oppaasta löytyy kustakin tutkitusta ruokaperinteestä oma yhteenvetonsa, luettelot käytetyistä raaka-aineista ja valmistetuista ruoista sekä reseptejä. Lopusta löytyy polku GEOfood-brändin hakuprosessista, joka on pilkottu selviin vaiheisiin.
Tutkimuksessa ensikäden lähteinä olivat ruokajulkaisut, resepti- ja kyläkirjat sekä teemahaastattelut. Toisen käden lähteitä olivat ruokakulttuurin historioitsijoiden artikkelit ja kirjat. Haastatteluissa haastateltiin kolmea henkilöä, jotka olivat työnsä puolesta syventäneet osaamistaan ruokaperinteeseen liittyen. Haastattelut toteutettiin touko-kesäkuussa 2021. Aineistoa analysoitiin sisällönanalyysin keinoin.
Tuloksien pohjalta kirjoitettiin selkeä opas. Oppaassa tuotiin esille toimijoille tärkeimmät asiat, kuten taustalla oleva opinnäytetyö, Lauhanvuori–Hämeenkangas Geopark, Geopark- ja GEOfood-verkostojen toimintaa sekä suomalaista, eteläpohjalaista ja tutkittujen kuntien ruokaperinnettä.
Oppaasta löytyy kustakin tutkitusta ruokaperinteestä oma yhteenvetonsa, luettelot käytetyistä raaka-aineista ja valmistetuista ruoista sekä reseptejä. Lopusta löytyy polku GEOfood-brändin hakuprosessista, joka on pilkottu selviin vaiheisiin.