Työyhteisön työhyvinvointi leipomo- ja kahvila-alan yrityksessä
Haapaniemi, Annika (2021)
Haapaniemi, Annika
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021112421480
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021112421480
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä työhyvinvointia käsiteltiin erityisesti työyhteisön näkökulmasta sekä huomiota kiinnitettiin työhyvinvointia edistävään esimiestyöhön ja strategisen hyvinvoinnin johtamiseen. Työn tavoitteena oli ensisijaisesti tutkia, miten yhteisöllisyys toteutuu kohdeorganisaation työyhteisössä sekä kartoittaa henkilöstön tämänhetkinen työhyvinvoinnin tila. Näiden pohjalta tarkasteltiin myös strategisen hyvinvoinnin roolia organisaatiossa sekä pyrittiin tunnistamaan mahdollisia kehityskohteita työyhteisön työhyvinvoinnissa ja organisaation toiminnassa. Opinnäytetyön toimeksiantaja oli leipomo- ja kahvila-alan yritys.
Tutkimus toteutettiin hyödyntämällä määrällistä tutkimusmenetelmää verkkokyselyn muodossa. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat kaikki toimeksiantajayrityksen työntekijät, pois lukien yrityksen ylin johto. Verkkokyselyn linkki jaettiin toimeksiantajayrityksen sisäisiä kanavia hyödyntäen, ja vastausaika oli noin kolme viikkoa.
Tutkimustulosten perusteella toimeksiantajayrityksen työyhteisön työhyvinvointi on hyvällä tasolla ja yhteisöllisyys on merkittävä voimavara organisaatiossa. Yhteisöllisyyttä tukee hyvä työilmapiiri sekä työntekijöiden väliset sosiaaliset suhteet. Esimiestyössä on tulosten mukaan huomattavia eroja, joita yhteinen kehittämistyö ja linjaukset esimiestyön suhteen voisivat tasoittaa. Organisaatiossa sitoutuminen ja luottamus ovat yleisesti hyvällä tasolla, mutta kehitettävää olisi erityisesti suunnitelmallisen työhyvinvoinnin toteuttamisessa eli hyvinvoinnin kytkemisessä yrityksen strategiaan.
Tutkimus toteutettiin hyödyntämällä määrällistä tutkimusmenetelmää verkkokyselyn muodossa. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat kaikki toimeksiantajayrityksen työntekijät, pois lukien yrityksen ylin johto. Verkkokyselyn linkki jaettiin toimeksiantajayrityksen sisäisiä kanavia hyödyntäen, ja vastausaika oli noin kolme viikkoa.
Tutkimustulosten perusteella toimeksiantajayrityksen työyhteisön työhyvinvointi on hyvällä tasolla ja yhteisöllisyys on merkittävä voimavara organisaatiossa. Yhteisöllisyyttä tukee hyvä työilmapiiri sekä työntekijöiden väliset sosiaaliset suhteet. Esimiestyössä on tulosten mukaan huomattavia eroja, joita yhteinen kehittämistyö ja linjaukset esimiestyön suhteen voisivat tasoittaa. Organisaatiossa sitoutuminen ja luottamus ovat yleisesti hyvällä tasolla, mutta kehitettävää olisi erityisesti suunnitelmallisen työhyvinvoinnin toteuttamisessa eli hyvinvoinnin kytkemisessä yrityksen strategiaan.