Vegaaniruoan tarjoamisen tuomia haasteita ravintolassa
Sadinmaa, Sanna (2021)
Sadinmaa, Sanna
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105077573
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105077573
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, minkälaisia haasteita Pohjois-Suomen ravintolat kokevat vegaaniruoan tarjoamiselle. Opinnäytetyössä haettiin tietoa tutkittavasta aiheesta aiemmista tutkimustuloksista sekä haastattelemalla ravitsemisyrityksiä. Haastattelemalla saatiin selville ajankohtaista tietoa suoraan ravintoloilta. Opinnäytetyön tilaajana toimi Vegaaniliitto. Toimeksiantajalla oli tarvetta tämän kaltaiselle työlle.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista tutkimusmenetelmää ja haastattelumenetelmänä puolistrukturoitua teemahaastattelua. Haastateltavia yrityksiä oli eri puolilta PohjoisSuomea. Haastattelut tehtiin puhelinhaastatteluina ja haastattelukysymykset olivat samat kaikille yrityksille. Tulokset analysoitiin käyttäen apuna sisällönanalyysia.
Tutkimuksessa selvisi useita ravintoloiden kokemia haasteita vegaaniruoan tarjoamiselle. Haasteena pidettiin vegaaniraaka-aineiden hintaa, kysynnän puutetta ja siitä aiheutuvaa hävikkiä, liian suuria pakkauskokoja sekä henkilökunnan tietotaidon puutetta. Lisäksi kaivattiin vegaanisia reseptejä sekä tietoa vegaanisesta ruokavaliosta ja toivottiin, että tiedot löytyisivät helpommin yhdestä paikasta. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa ohjeistus ravintoloille, helpottamaan vegaaniruoan tarjoamista.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista tutkimusmenetelmää ja haastattelumenetelmänä puolistrukturoitua teemahaastattelua. Haastateltavia yrityksiä oli eri puolilta PohjoisSuomea. Haastattelut tehtiin puhelinhaastatteluina ja haastattelukysymykset olivat samat kaikille yrityksille. Tulokset analysoitiin käyttäen apuna sisällönanalyysia.
Tutkimuksessa selvisi useita ravintoloiden kokemia haasteita vegaaniruoan tarjoamiselle. Haasteena pidettiin vegaaniraaka-aineiden hintaa, kysynnän puutetta ja siitä aiheutuvaa hävikkiä, liian suuria pakkauskokoja sekä henkilökunnan tietotaidon puutetta. Lisäksi kaivattiin vegaanisia reseptejä sekä tietoa vegaanisesta ruokavaliosta ja toivottiin, että tiedot löytyisivät helpommin yhdestä paikasta. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa ohjeistus ravintoloille, helpottamaan vegaaniruoan tarjoamista.