Mikrobiologisten näytetulosten hyödyntäminen elintarvikehygieniapalveluiden myynnin kehittämisessä
Huttu, Anni (2021)
Huttu, Anni
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202104064274
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202104064274
Tiivistelmä
Tässä insinöörityössä oli tavoitteena löytää Anticimex Oy:n elintarvikehygieniaosastolle keinoja palveluiden myynnin kehittämiseen hyödyntäen elintarvike-, jää- ja pintapuhtausnäytteiden mikrobiologisia tuloksia. Elintarvikehygieniaosaston toiminnan laajentuessa ja palveluiden monipuolistuessa koetaan palveluiden myynti haasteelliseksi vaihtelevien asiakassegmenttien takia. Myös palvelumuotoilulle ja -kehitykselle katsottiin olevan tarve, jotta asiakkaille pystytään tulevaisuudessa osoittamaan elintarviketurvallisuuteen liittyvien palveluiden hyöty ja lisäarvon saanti. Jotta palveluiden myyntiä voitaisiin kehittää, haluttiin ymmärtää myös asiakkaan asiakasta eli kuluttajaa enemmän. Tavoitteena oli tutkia myös kuluttajien odotuksia elintarvikkeille esimerkiksi laadun vaikutusta ostopäätökseen, jotta Anticimex Oy:n asiakkaille, ravintoloille ja myymälöille voitaisiin kohdentaa oikeat hygieniapalvelut.
Insinöörityössä kerättiin yhteen dokumentointia varten elintarvikehygieniaosaston ottamien ravintoloiden ja myymälöiden elintarvike-, jää- ja pintapuhtausnäytteiden mikrobiologisia tuloksia vuosilta 2017─2020. Tulokset taulukoitiin ja analysoitiin MS Excel- ohjelman Pivot-ristiintaulukointia käyttäen. Tulokset esitettiin prosentteina, jotta ne olisivat helposti vertailtavissa ja helposti yleistettävissä.
Tämän työn lopputuloksena saatiin selville, että kaikista ravintoloista otetuista elintarvikenäytteistä laadultaan hyviä oli 72 % ja huonoja 28 %. Myymälöiden elintarvikenäytteistä 77% oli laadultaan hyviä ja 23 % huonoja. Työssä tutkitun aineiston perusteella suurimmat mikrobiologista laatua heikentävät syyt olivat aerobiset mikro-organismit sekä enterobakteerit. Myymälöiden kaikki jäänäytteet olivat laadultaan hyviä, mutta ravintoloiden jäänäytteistä 15 % oli huonolaatuisia, ja tuloksista nähtiin esimerkiksi viitteitä ulosteperäisistä kontaminoitumisista. Myös ravintoloiden jääpalakoneiden pintapuhtaustuloksista 46 % oli huonoja. Ravintoloiden sekä myymälöiden pintapuhtaustuloksista nousi esiin laitteiden huono puhtaudentaso, joka viittaa tuotantohygienian puutteisiin.
Työ toi vahvistusta hypoteeseille, että elintarvikehygieniapalveluille on tarvetta, koska tulokset antavat suuntaa, että vähittäismyyntipaikoissa on todennäköisesti ongelmia, perusasioissa, kuten käsihygieniassa, säilytysajoissa ja -lämpötiloissa.
Insinöörityössä kerättiin yhteen dokumentointia varten elintarvikehygieniaosaston ottamien ravintoloiden ja myymälöiden elintarvike-, jää- ja pintapuhtausnäytteiden mikrobiologisia tuloksia vuosilta 2017─2020. Tulokset taulukoitiin ja analysoitiin MS Excel- ohjelman Pivot-ristiintaulukointia käyttäen. Tulokset esitettiin prosentteina, jotta ne olisivat helposti vertailtavissa ja helposti yleistettävissä.
Tämän työn lopputuloksena saatiin selville, että kaikista ravintoloista otetuista elintarvikenäytteistä laadultaan hyviä oli 72 % ja huonoja 28 %. Myymälöiden elintarvikenäytteistä 77% oli laadultaan hyviä ja 23 % huonoja. Työssä tutkitun aineiston perusteella suurimmat mikrobiologista laatua heikentävät syyt olivat aerobiset mikro-organismit sekä enterobakteerit. Myymälöiden kaikki jäänäytteet olivat laadultaan hyviä, mutta ravintoloiden jäänäytteistä 15 % oli huonolaatuisia, ja tuloksista nähtiin esimerkiksi viitteitä ulosteperäisistä kontaminoitumisista. Myös ravintoloiden jääpalakoneiden pintapuhtaustuloksista 46 % oli huonoja. Ravintoloiden sekä myymälöiden pintapuhtaustuloksista nousi esiin laitteiden huono puhtaudentaso, joka viittaa tuotantohygienian puutteisiin.
Työ toi vahvistusta hypoteeseille, että elintarvikehygieniapalveluille on tarvetta, koska tulokset antavat suuntaa, että vähittäismyyntipaikoissa on todennäköisesti ongelmia, perusasioissa, kuten käsihygieniassa, säilytysajoissa ja -lämpötiloissa.