ELINTAPAVALMENNUKSEEN OSALLISTUNEIDEN ASIAKKAIDEN RISKI SAIRASTUA TYYPIN 2 DIABETEKSEEN : Kysely TYKEs-hankkeen asiakkaiden valmennuksesta
Pellinen, Elina (2021)
Pellinen, Elina
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202103314075
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202103314075
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoitus on kuvailla Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen ja Pohjois-Karjalan liikunta Ry:n toteuttaman Työkuntoa Keski-Karjalaan -hankkeen asiakkaiden elintapavalmennuksen tuloksia sekä asiakkaiden riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Opinnäytetyö toteutettiin kvantitatiivisella eli määrällisellä tutkimusmenetelmällä, sillä asiakkaiden mittaustuloksia tarkasteltiin numeerisessa muodossa. Opinnäytetyössä tutkittiin, kuinka suuri riski elintapavalmennuksessa olleilla asiakkailla oli sairastua tyypin 2 diabetekseen ennen elintapavalmennusta ja elintapavalmennuksen jälkeen ja kuinka paljon elintapavalmennukseen osallistuvien asiakkaiden riski sairastua tyypin 2 diabetekseen muuttui. Kohderyhmänä olivat hankkeen elintapavalmennuksen asiakkaat. Opinnäytetyön tutkimusaineisto saatiin valmiiksi koottuna materiaalina toimeksiantajalta ja aineiston perusteella opinnäytetyön otoskoko muodostui 26 elintapavalmennuksen asiakkaasta. Työkuntoa Keski-Karjalaan -hankkeessa voidaan hyödyntää opinnäytetyön tutkimustuloksia. Työkuntoa Keski-Karjalaan -hankkeen elintapavalmennuksen mittaustulosten ja aikaisempien tutkimusten perusteella voidaan todeta, että riski sairastua tyypin 2 diabetekseen on hankkeen asiakkailla pienempi elintapavalmennuksen jälkeen kuin ennen elintapavalmennusta. Alku- ja loppumittaustulosten perusteella selvisi, että monen asiakkaan kohdalla tyypin 2 diabeteksen riskitekijät ovat muuttuneet elintapavalmennuksen myötä. Kymmenen vuoden kuluttua olisi mielenkiintoista toistaa samankaltainen tutkimus, jotta nähtäisiin, onko kukaan elintapavalmennukseen osallistuneista asiakkaista sairastunut tyypin 2 diabetekseen ja ovatko asiakkaiden elintavat muuttuneet.