Ravitsemuksen merkitys Alzheimerin tautia sairastavan potilaan hoitotyössä
Kimanen, Janne (2020)
Lataukset:
Kimanen, Janne
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202101251495
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202101251495
Tiivistelmä
Viime vuosina on alettu tutkimaan laajasti ravitsemuksen, ravintoaineiden ja ruokavalioiden vaikutuksia ihmisten terveyteen. Alzheimerin tautia sairastavien joukko on maailmanlaajuisesti tänä päivänä noin 47 miljoonaa ja määrä tuplaantuu arviolta joka 20. vuosi, joten kyseessä on monin mittarein mitattuna merkittävä ongelma. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että Alzheimerin taudin riskitekijät ovat vahvasti sidoksissa elintapavalintoihin ja ravitsemuksellisiin kysymyksiin.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia kuvailevan kirjallisuuskatsauksen avulla tieteellisiä julkaisuja, joissa selvitetään eri ravintoaineiden, ruokavalioiden ja ravinto-ohjauksen merkitystä Alzheimerin taudin ennaltaehkäisyssä ja etenemisen hidastamisessa.
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Pohjois-Karjalan Muisti Ry, joka oli kiinnostunut aiheesta ja osallistui työn ideointiin.
Tuloksien osalta ilmeni, että Alzheimerin taudin ennaltaehkäisyyn ja etenemisen hidastamiseen voidaan parhaiten myötävaikuttaa puuttumalla taudille ominaisiin riskitekijöihin. Tieteellisten julkaisujen perusteella terveellisiksi todetut kasvispainotteiset ruokavaliot ja ravitsemusohjauksellinen toiminta osoittautuivat Alzheimerin taudin ennaltaehkäisyn ja etenemisen kannalta parhaiksi keinoiksi.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia kuvailevan kirjallisuuskatsauksen avulla tieteellisiä julkaisuja, joissa selvitetään eri ravintoaineiden, ruokavalioiden ja ravinto-ohjauksen merkitystä Alzheimerin taudin ennaltaehkäisyssä ja etenemisen hidastamisessa.
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Pohjois-Karjalan Muisti Ry, joka oli kiinnostunut aiheesta ja osallistui työn ideointiin.
Tuloksien osalta ilmeni, että Alzheimerin taudin ennaltaehkäisyyn ja etenemisen hidastamiseen voidaan parhaiten myötävaikuttaa puuttumalla taudille ominaisiin riskitekijöihin. Tieteellisten julkaisujen perusteella terveellisiksi todetut kasvispainotteiset ruokavaliot ja ravitsemusohjauksellinen toiminta osoittautuivat Alzheimerin taudin ennaltaehkäisyn ja etenemisen kannalta parhaiksi keinoiksi.