Kouluruokailun edistäminen alakoulussa: Opetustuokio vantaalaisille viidesluokkalaisille
Joki, Lotta; Mertanen, Essi (2020)
Joki, Lotta
Mertanen, Essi
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202101121197
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202101121197
Tiivistelmä
Suomessa on tarjottu ilmaista kouluruokaa jo yli 70 vuoden ajan. Vaikka Suomessa on verrattain ainutlaatuinen valtakunnallisiin ravitsemussuosituksiin pohjaava kouluruokailujärjestelmä, eivät silti kaikki oppilaat ole tyytyväisiä tarjottuun kouluruokaan. Tehdyissä kouluterveyskyselyissä on ilmennyt paljon puutteita etenkin vihannesten, hedelmien sekä marjojen syönnissä ja aamupala jää osalta oppilaista kokonaan syömättä. Koulussa terveydenhoitajalta on mahdollista saada ravitsemukseen liittyvää ohjausta, sillä kouluterveydenhuollon tarkoituksena on turvata lasten terveyttä preventiivisestä näkökulmasta.
Opinnäytetyömme toteutettiin yhteistyössä Vantaan terveyskeskuksen kanssa. Toiminnallisen opinnäytetyömme tarkoituksena oli toteuttaa opetustuokio viidesluokkalaisille eräässä vantaalaisessa alakoulussa. Tavoitteinamme oli välittää alakoululaisille tietoa kouluruokailusta ja ravitsemuksesta sekä tarjota keino ravitsemusneuvontaan kouluterveydenhoitajan hyödynnettäväksi. Perehdyimme kouluruokailuun ja terveydenhuoltoon, joiden pohjalta loimme teoriatietoon perustuvan opetustuokion. Opetustuokio oli 10 diaa sisältävä esitys, jonka tueksi loimme erillisen puheosuuden. Opetustuokiot toteutettiin vantaalaisessa alakoulussa 18.9.2020 kolmelle eri ryhmälle, joissa oppilaita oli yhteensä noin 90. Lopullinen määrä oli kuitenkin pienempi, sillä osa heistä osallistui muuhun opetukseen. Keräsimme palautetta Kahoot! -visan avulla saadaksemme tietoa opetustuokion toimivuudesta ja hyödyllisyydestä. Palautekyselyyn vastasi 43 oppilasta. Lisäksi havainnoimme oppilaiden reaktioita ja käyttäytymistä opetustuokioiden aikana.
Palautekyselyistä kävi ilmi, että oppilaat kokivat opetustuokion mielenkiintoisena ja monia kiinnosti ravitsemukseen liittyvät asiat. Opetustuokio koettiin opettavaiseksi sekä oikeinväärin väittämissä oppilaiden oikein vastanneiden prosentuaalinen osuus oli kiitettävällä tasolla. Ruokailutapojen muuttamiseen jatkossa suhtauduttiin myös positiivisesti, sillä suurin osa oppilaista vastasi noudattavansa jatkossa lautasmallia. Lisäksi pienien muutosten tekeminen ja rohkeasti uusien ruokien maistaminen olivat suurelle osalle oppilaista luonnollisia keinoja ruokailutapojensa muuttamiseen.
Palautekyselyn tuloksien pohjalta kouluruokailuun ja ravitsemukseen liittyvien opetustuokioiden pitäminen voisi olla tulevaisuudessa hyödyllinen keino alakoululaisten ravitsemusneuvonnan tukena. Perusopetus voisi sisältää nykyistä yhä enemmän ravitsemukseen liittyvää opetusta ja ohjausta, jossa samankaltaista opetustuokiota voitaisiin hyödyntää.
Opinnäytetyömme toteutettiin yhteistyössä Vantaan terveyskeskuksen kanssa. Toiminnallisen opinnäytetyömme tarkoituksena oli toteuttaa opetustuokio viidesluokkalaisille eräässä vantaalaisessa alakoulussa. Tavoitteinamme oli välittää alakoululaisille tietoa kouluruokailusta ja ravitsemuksesta sekä tarjota keino ravitsemusneuvontaan kouluterveydenhoitajan hyödynnettäväksi. Perehdyimme kouluruokailuun ja terveydenhuoltoon, joiden pohjalta loimme teoriatietoon perustuvan opetustuokion. Opetustuokio oli 10 diaa sisältävä esitys, jonka tueksi loimme erillisen puheosuuden. Opetustuokiot toteutettiin vantaalaisessa alakoulussa 18.9.2020 kolmelle eri ryhmälle, joissa oppilaita oli yhteensä noin 90. Lopullinen määrä oli kuitenkin pienempi, sillä osa heistä osallistui muuhun opetukseen. Keräsimme palautetta Kahoot! -visan avulla saadaksemme tietoa opetustuokion toimivuudesta ja hyödyllisyydestä. Palautekyselyyn vastasi 43 oppilasta. Lisäksi havainnoimme oppilaiden reaktioita ja käyttäytymistä opetustuokioiden aikana.
Palautekyselyistä kävi ilmi, että oppilaat kokivat opetustuokion mielenkiintoisena ja monia kiinnosti ravitsemukseen liittyvät asiat. Opetustuokio koettiin opettavaiseksi sekä oikeinväärin väittämissä oppilaiden oikein vastanneiden prosentuaalinen osuus oli kiitettävällä tasolla. Ruokailutapojen muuttamiseen jatkossa suhtauduttiin myös positiivisesti, sillä suurin osa oppilaista vastasi noudattavansa jatkossa lautasmallia. Lisäksi pienien muutosten tekeminen ja rohkeasti uusien ruokien maistaminen olivat suurelle osalle oppilaista luonnollisia keinoja ruokailutapojensa muuttamiseen.
Palautekyselyn tuloksien pohjalta kouluruokailuun ja ravitsemukseen liittyvien opetustuokioiden pitäminen voisi olla tulevaisuudessa hyödyllinen keino alakoululaisten ravitsemusneuvonnan tukena. Perusopetus voisi sisältää nykyistä yhä enemmän ravitsemukseen liittyvää opetusta ja ohjausta, jossa samankaltaista opetustuokiota voitaisiin hyödyntää.