Henkinen hyvinvointi ja haastava työyhteisö ravintola-alalla
Uskali, Johanna (2020)
Uskali, Johanna
2020
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020061218602
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020061218602
Tiivistelmä
Työssäjaksaminen ja henkinen jaksaminen ovat nousseet ajankohtaisiksi teemoiksi nyky-yhteiskunnassa. Tutkimuksessa tarkasteltiin työhyvinvointia eräässä haastavassa työyhteisössä. Tarkoituksena oli kehittää työhyvinvoinnin hallintaa sekä psyykkisen että sosiaalisen hyvinvoinnin kautta. Lisäksi pohdittiin, miksi koko työyhteisö on haastava eikä vain tietty yksilö työyhteisössä. Tutkimus tarkasteli ilmiötä ravintola-alan työntekijän näkökulmasta.
Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, ja tutkimusnäkökulmana toimi etnografinen tutkimus. Etnografisen näkökulman aineistona toimivat tutkijan tekemät kokemukselliset ja refleksiiviset päiväkirjamerkinnät kenttätyöskentelystä. Päiväkirjamerkinnät sijoittuivat kahteen eri ajanjaksoon: kesä-elokuuhun ja marras-joulukuuhun vuonna 2019. Nämä valikoituivat päiväkirjamerkintöjen ajanjaksoiksi, koska kyseiset ajanjaksot ovat ravintola-alan hektisimmät. Päiväkirjamerkintöjä analysoitiin sisällönanalyysin ja teemoittelun avulla. Haastavan työyhteisön peruspiirteiksi muodostuivat johtajuuden puute ja huonon esimerkin näyttäminen, asenteiden ja arvojen vääristyminen, ammattitaidon puute sekä sisäisen informaation kulun epäonnistuminen. Aineistotriangulaatiossa hyödynnettiin alan julkaisuja ja tutkimuksia, jotka liitettiin aiheeseen avainsanojen ja aihepiirin samankaltaisuuden avulla. Tutkimus vertasi näitä aihepiirin aineistoja päiväkirjamerkintöihin.
Tutkimuksen mukaan haastavan työyhteisön piirteet vaikuttivat selkeästi työntekijän henkiseen hyvinvointiin. Hektisimpien ajanjaksojen aikana työntekijän henkinen hyvinvointi joutui eniten koetukselle ja haastavan työyhteisön piirteet voimistuivat. Johtajuus, työntekijän oma asenne sekä ongelmiin hyvissä ajoin puuttuminen vaikuttivat oleellisesti niin työntekijän kuin koko työyhteisönkin hyvinvointiin. Henkinen hyvinvointi osoittautui tärkeäksi työssäjaksamisen kannalta.
Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, ja tutkimusnäkökulmana toimi etnografinen tutkimus. Etnografisen näkökulman aineistona toimivat tutkijan tekemät kokemukselliset ja refleksiiviset päiväkirjamerkinnät kenttätyöskentelystä. Päiväkirjamerkinnät sijoittuivat kahteen eri ajanjaksoon: kesä-elokuuhun ja marras-joulukuuhun vuonna 2019. Nämä valikoituivat päiväkirjamerkintöjen ajanjaksoiksi, koska kyseiset ajanjaksot ovat ravintola-alan hektisimmät. Päiväkirjamerkintöjä analysoitiin sisällönanalyysin ja teemoittelun avulla. Haastavan työyhteisön peruspiirteiksi muodostuivat johtajuuden puute ja huonon esimerkin näyttäminen, asenteiden ja arvojen vääristyminen, ammattitaidon puute sekä sisäisen informaation kulun epäonnistuminen. Aineistotriangulaatiossa hyödynnettiin alan julkaisuja ja tutkimuksia, jotka liitettiin aiheeseen avainsanojen ja aihepiirin samankaltaisuuden avulla. Tutkimus vertasi näitä aihepiirin aineistoja päiväkirjamerkintöihin.
Tutkimuksen mukaan haastavan työyhteisön piirteet vaikuttivat selkeästi työntekijän henkiseen hyvinvointiin. Hektisimpien ajanjaksojen aikana työntekijän henkinen hyvinvointi joutui eniten koetukselle ja haastavan työyhteisön piirteet voimistuivat. Johtajuus, työntekijän oma asenne sekä ongelmiin hyvissä ajoin puuttuminen vaikuttivat oleellisesti niin työntekijän kuin koko työyhteisönkin hyvinvointiin. Henkinen hyvinvointi osoittautui tärkeäksi työssäjaksamisen kannalta.