Varastointimenetelmien vaikutus broilerifileen valumahävikkiin
Mäkelä, Sini-Tuulia (2020)
Mäkelä, Sini-Tuulia
2020
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020061218560
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020061218560
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli selvittää valumahävikin nykytila ja löytää vähemmän hävikkiä
tuottava varastointimenetelmä. Lisäksi pyrittiin löytämään muita tekijöitä, jotka vaikuttavat
syntyvän hävikin määrään. Työ on toteutettu Atria Suomen, Nurmon siipikarjayksikössä.
Teoriaosuudessa käydään läpi broilerin anatomiaa, lihaksen rakennetta ja toimintaa
sekä kuinka teurastus vaikuttaa lihaan. Tärkeässä roolissa painumahävikin muodostumiseen
ajan ja paineen lisäksi ovat vedenpidätyskyky ja pH.
Työn avulla löydettiin selkeitä korrelaatioita muuttujien ja hävikin välillä. Atria hyödyntää
työtä ja sen tuloksia tuotantonsa kehittämiseen. Työn tulokset on merkitty
salaisiksi.
tuottava varastointimenetelmä. Lisäksi pyrittiin löytämään muita tekijöitä, jotka vaikuttavat
syntyvän hävikin määrään. Työ on toteutettu Atria Suomen, Nurmon siipikarjayksikössä.
Teoriaosuudessa käydään läpi broilerin anatomiaa, lihaksen rakennetta ja toimintaa
sekä kuinka teurastus vaikuttaa lihaan. Tärkeässä roolissa painumahävikin muodostumiseen
ajan ja paineen lisäksi ovat vedenpidätyskyky ja pH.
Työn avulla löydettiin selkeitä korrelaatioita muuttujien ja hävikin välillä. Atria hyödyntää
työtä ja sen tuloksia tuotantonsa kehittämiseen. Työn tulokset on merkitty
salaisiksi.