Moniaistinen lounasravintola
Aarnio, Riikka (2020)
Aarnio, Riikka
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020051511557
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020051511557
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni tavoitteena oli laatia lounasravintolan tilasuunnitelma. Tarkoituksena oli tehdä tilasta toimiva ja kokonaisvaltainen suunnitelma, joka tuo lisäarvoa asiakkaan palvelukokemukseen.
Työni keskiössä minulle on toiminut ajatus ihmiselle mielihyvää tuottavasta tilasta. Minua kiinnosti ennen kaikkea ratkaista, millä suunnittelullisilla valinnoilla voidaan tukea tilan kokemista ja parantaa sen ymmärrettävyyttä sekä käytettävyyttä. Tilakokemus on kaikille meille yksilöllinen, eikä se näin ollen ole suoraan mitattavissa, mutta pyrin tutkimuksessani löytämään ne peruselementit, jotka tuottavat ihmiselle yleisellä tasolla mielihyvää kokemassaan ympäristössä ja vahvistavat tekemiämme havaintoja. Tutkimukseni johti minut moniaistisen tilasuunnittelun pariin ja aloin tarkastella suunnittelu ratkaisujani moniaistisuuden näkökulmasta.
Huomioin työssäni myös ravintolan toimijan toiveet tilan muuntojoustavuudesta. Tavoitteenani oli suunnitella ympäristöönsä sopiva moniaistinen kokonaisuus, jota voidaan varioida useisiin eri käyttötarkoituksiin. Lopputuloksena prosessista syntyi valmis tilasuunnitelma, joka sisältää suunnitelman toteuttamisen kannalta tärkeät dokumentit ja tilan tunnelmaa viestivät visualisoinnit.
Työni keskiössä minulle on toiminut ajatus ihmiselle mielihyvää tuottavasta tilasta. Minua kiinnosti ennen kaikkea ratkaista, millä suunnittelullisilla valinnoilla voidaan tukea tilan kokemista ja parantaa sen ymmärrettävyyttä sekä käytettävyyttä. Tilakokemus on kaikille meille yksilöllinen, eikä se näin ollen ole suoraan mitattavissa, mutta pyrin tutkimuksessani löytämään ne peruselementit, jotka tuottavat ihmiselle yleisellä tasolla mielihyvää kokemassaan ympäristössä ja vahvistavat tekemiämme havaintoja. Tutkimukseni johti minut moniaistisen tilasuunnittelun pariin ja aloin tarkastella suunnittelu ratkaisujani moniaistisuuden näkökulmasta.
Huomioin työssäni myös ravintolan toimijan toiveet tilan muuntojoustavuudesta. Tavoitteenani oli suunnitella ympäristöönsä sopiva moniaistinen kokonaisuus, jota voidaan varioida useisiin eri käyttötarkoituksiin. Lopputuloksena prosessista syntyi valmis tilasuunnitelma, joka sisältää suunnitelman toteuttamisen kannalta tärkeät dokumentit ja tilan tunnelmaa viestivät visualisoinnit.