Iloa ruoasta -ruokaprojekti
Tuohimetsä, Hanna; Lillsved-Östman, Nonna (2019)
Tuohimetsä, Hanna
Lillsved-Östman, Nonna
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019120223978
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019120223978
Tiivistelmä
Iloa ruoasta -ruokaprojektin tilaajana oli Kokkolan kaupungin sivistystoimen varhaiskasvatus palvelut ja Iloa ruoasta -ruokaprojekti toteutettiin Halkokarin päiväkodin 3–5-vuotiaiden Kipparit ryhmään.
Iloa ruoasta - ruokaprojektin tarkoituksena oli viedä uusia ideoita sekä työvälineitä ruokakasvatukseen päiväkodin työntekijöille sekä tuoda Sapere-menetelmä tutuksi päiväkotiin. Tavoitteena oli luoda lapsille mahdollisuus tutustua uusiin ruoka-aineisiin mielekkäällä ja lapsi-lähtöisellä tavalla Sapere-menetelmän mukaista Makupeliä käyttäen sekä toteuttaa lasten ja huoltajien avulla reseptivihko, jonka lapset saivat interventioiden lopuksi viedä kotiin. Reseptivihosta tehtiin myös kopio päiväkodille, jotta henkilökunta pystyisi sopivan tilanteen tullen hyödyntämään reseptivihkoa ruokakasvatuksessa.
Iloa ruoasta -ruokaprojektin toiminnallinen osuus toteutettiin toukokuussa viikon aikana tehdyissä viidessä eri interventiossa. Interventioiden dokumentointi toteutettiin valokuvaamalla. Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö huomioitiin osallistamalla huoltajia antamalla mahdollisuus vaikuttaa reseptivihon sisältöön. Palautetta kerättiin henkilökunnalta interventioiden alussa lomakkeella ja lapsilta suullisesti.
Iloa ruoasta - ruokaprojektin tarkoituksena oli viedä uusia ideoita sekä työvälineitä ruokakasvatukseen päiväkodin työntekijöille sekä tuoda Sapere-menetelmä tutuksi päiväkotiin. Tavoitteena oli luoda lapsille mahdollisuus tutustua uusiin ruoka-aineisiin mielekkäällä ja lapsi-lähtöisellä tavalla Sapere-menetelmän mukaista Makupeliä käyttäen sekä toteuttaa lasten ja huoltajien avulla reseptivihko, jonka lapset saivat interventioiden lopuksi viedä kotiin. Reseptivihosta tehtiin myös kopio päiväkodille, jotta henkilökunta pystyisi sopivan tilanteen tullen hyödyntämään reseptivihkoa ruokakasvatuksessa.
Iloa ruoasta -ruokaprojektin toiminnallinen osuus toteutettiin toukokuussa viikon aikana tehdyissä viidessä eri interventiossa. Interventioiden dokumentointi toteutettiin valokuvaamalla. Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö huomioitiin osallistamalla huoltajia antamalla mahdollisuus vaikuttaa reseptivihon sisältöön. Palautetta kerättiin henkilökunnalta interventioiden alussa lomakkeella ja lapsilta suullisesti.