Take away-pakkausten vastuullisuus ja tarpeellisuus ravintoloissa
Aaltokallio, Milla (2019)
Aaltokallio, Milla
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019112823214
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019112823214
Tiivistelmä
Muovi on täyttänyt viimevuosien uutisotsikot ympäristöongelmana ja terveysuhkana. Valta-merien jätepyörteet ja ruokavalioomme ajautuneet mikromuovit huolettavat syystäkin. On-gelman keskiöön on joutunut kertakäyttömuovi ja sen kulutus. Kertakäyttöinen ja todella suosittu take away-kulttuuri ravintola-alalla kantaa tästä oman kortensa kekoon muovisien pakkauksien suurkuluttajana. Tämän takia yritysten ympäristövastuullisille toimenpiteille on enemmän kysyntää nyt kuin koskaan aiemmin.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on kartoittaa Suomessa toimivien ravintoloitsijoiden näkemyksiä ja tarpeita take away-pakkausten tarpeellisuudesta ja ekologisuudesta ravinto-loissa. Työn tavoitteena on lisätä ravintoloitsijoiden sekä koko alan tietämystä ympäristö-vastuusta sekä muovista ympäristöhaittana. Sosiaalinen ja osittain myös taloudellinen vas-tuu on rajattu pois. Ravintoloiden ympäristövastuussa käsitellään pääpainona take away-kulttuuria ja sen aiheuttamaa muoviroskaa. Opinnäytetyössä ei ole toimeksiantajaa ja työ suoritettiin opiskelijan omasta mielenkiinnosta aihetta kohtaan.
Opinnäytetyö on suoritettu laadullisin tutkimusmenetelmin. Tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastatteluita. Haastatteluja tehtiin neljä ja ne suoritettiin marraskuun 2019 aikana. Kaksi haastattelua toteutettiin videopuhelun välityksellä ja kaksi sähköpostilla. Haastatelta-vat olivat Suomessa toimivia ravintoloitsijoita. Haastattelu oli jaettu kolmeen eri teemaan helpottamaan tulosten analysointia sekä itse haastattelun rakennetta. Teemat olivat ympä-ristövastuu, asiakaskunta sekä take away-pakkaukset.
Tutkimustulokset tukivat hyvin tietoperustaa. Haastateltavat pitivät selkeästi ympäristövas-tuuta tärkeänä osana yrityksen liiketoimintastrategiaa. Ympäristövastuulla nähtiin olevan tänä päivänä suuri markkina-arvo sekä suoranainen taloudellinen hyöty yritykselle. Monella muoviset take away-pakkaukset on korvattu osittain tai kokonaan vaihtoehtoisin biohajoa-vin materiaalein. Työn tietoperustan kanssa oli kuitenkin ristiriitaa. Tietoperustassa kerro-taan vaihtoehtoisten materiaalien olevan vain väliaikainen ja ei kestävä ratkaisu muovion-gelmaan.
Halukkuutta kestävämpien ratkaisujen valitsemiseksi löytyy, mutta tiedonpuute tuntuu tois-taiseksi olevan vielä tämän esteenä. Kokonaisuudessaan tutkimustulokset olivat kuitenkin kannustavia. Ravintoloitsijat ovat selkeästi kiinnostuneita kehittämään toimintaansa ympä-ristöystävällisemmäksi ja kestävämmäksi nyt ja tulevaisuudessa.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on kartoittaa Suomessa toimivien ravintoloitsijoiden näkemyksiä ja tarpeita take away-pakkausten tarpeellisuudesta ja ekologisuudesta ravinto-loissa. Työn tavoitteena on lisätä ravintoloitsijoiden sekä koko alan tietämystä ympäristö-vastuusta sekä muovista ympäristöhaittana. Sosiaalinen ja osittain myös taloudellinen vas-tuu on rajattu pois. Ravintoloiden ympäristövastuussa käsitellään pääpainona take away-kulttuuria ja sen aiheuttamaa muoviroskaa. Opinnäytetyössä ei ole toimeksiantajaa ja työ suoritettiin opiskelijan omasta mielenkiinnosta aihetta kohtaan.
Opinnäytetyö on suoritettu laadullisin tutkimusmenetelmin. Tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastatteluita. Haastatteluja tehtiin neljä ja ne suoritettiin marraskuun 2019 aikana. Kaksi haastattelua toteutettiin videopuhelun välityksellä ja kaksi sähköpostilla. Haastatelta-vat olivat Suomessa toimivia ravintoloitsijoita. Haastattelu oli jaettu kolmeen eri teemaan helpottamaan tulosten analysointia sekä itse haastattelun rakennetta. Teemat olivat ympä-ristövastuu, asiakaskunta sekä take away-pakkaukset.
Tutkimustulokset tukivat hyvin tietoperustaa. Haastateltavat pitivät selkeästi ympäristövas-tuuta tärkeänä osana yrityksen liiketoimintastrategiaa. Ympäristövastuulla nähtiin olevan tänä päivänä suuri markkina-arvo sekä suoranainen taloudellinen hyöty yritykselle. Monella muoviset take away-pakkaukset on korvattu osittain tai kokonaan vaihtoehtoisin biohajoa-vin materiaalein. Työn tietoperustan kanssa oli kuitenkin ristiriitaa. Tietoperustassa kerro-taan vaihtoehtoisten materiaalien olevan vain väliaikainen ja ei kestävä ratkaisu muovion-gelmaan.
Halukkuutta kestävämpien ratkaisujen valitsemiseksi löytyy, mutta tiedonpuute tuntuu tois-taiseksi olevan vielä tämän esteenä. Kokonaisuudessaan tutkimustulokset olivat kuitenkin kannustavia. Ravintoloitsijat ovat selkeästi kiinnostuneita kehittämään toimintaansa ympä-ristöystävällisemmäksi ja kestävämmäksi nyt ja tulevaisuudessa.