Sairaanhoitaja Diabeetikon tukena hiilihydraattien laadun arvioinnissa: Pop up -tapahtuma tyypin 2 diabeetikoille
Kulo, Iida; Tossavainen, Elina (2019)
Kulo, Iida
Tossavainen, Elina
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019060414769
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019060414769
Tiivistelmä
Tyypin 2 diabeteksen esiintyvyys on lisääntynyt ylipainoisuuden ja elintapamuutoksien vuoksi. Hiilihydraatit ovat keskeisessä asemassa nostamassa elimistön verensokeripitoisuutta, ja nauttimalla niitä oikein diabeteksen hoitotasapaino paranee. Hiilihydraattien laadulla ja määrällä on vaikutusta tyypin 2 diabeetikoiden omahoidossa. Glykeeminen indeksi kertoo aterian jälkeisen verensokerin nousun, jonka nautitut hiilihydraatit aiheuttavat.
Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena. Opinnäytetyön tarkoituksena oli antaa tietoa hiilihydraattien vaikutuksesta verensokeriin. Tehtävänä oli järjestää tyypin 2 diabetesta sairastaville ja riskiryhmiin kuuluville pop up -tapahtuma. Opinnäytetyön tavoitteena oli ohjata osallistujia tekemään hyviä valintoja hiilihydraattia sisältävien ruoka-aineiden mukaan ja edistää sitä kautta heidän terveyttään sekä helpottaa omahoitoa tiedon lisääntyessä. Huhtikuussa 2019 pidettiin pop up -tapahtumat, joihin osallistui noin 100 ihmistä.
Palautteen perusteella pop up -tapahtuma koettiin hyödylliseksi ja ajankohtaiseksi. Tapahtumaan osallistuneet saivat tietoa hiilihydraattien laadun arvioimisesta ja terveyttä edistävistä valinnoista. Jatkokehittämisideana on pikainsuliiniannoksien laskeminen hiilihydraattimäärien avulla ja tapahtuman toteuttaminen uudelleen eri näkökulmalla tai uudemmalla tiedolla.
Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena. Opinnäytetyön tarkoituksena oli antaa tietoa hiilihydraattien vaikutuksesta verensokeriin. Tehtävänä oli järjestää tyypin 2 diabetesta sairastaville ja riskiryhmiin kuuluville pop up -tapahtuma. Opinnäytetyön tavoitteena oli ohjata osallistujia tekemään hyviä valintoja hiilihydraattia sisältävien ruoka-aineiden mukaan ja edistää sitä kautta heidän terveyttään sekä helpottaa omahoitoa tiedon lisääntyessä. Huhtikuussa 2019 pidettiin pop up -tapahtumat, joihin osallistui noin 100 ihmistä.
Palautteen perusteella pop up -tapahtuma koettiin hyödylliseksi ja ajankohtaiseksi. Tapahtumaan osallistuneet saivat tietoa hiilihydraattien laadun arvioimisesta ja terveyttä edistävistä valinnoista. Jatkokehittämisideana on pikainsuliiniannoksien laskeminen hiilihydraattimäärien avulla ja tapahtuman toteuttaminen uudelleen eri näkökulmalla tai uudemmalla tiedolla.