Päiväkotilasten ruokailutottumusten vertailu Seinäjoella - toteutuvatko ravitsemussuositukset?
Perkiö, Jenni (2019)
Perkiö, Jenni
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905139485
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905139485
Tiivistelmä
Lasten ylipainoisuus on merkittävä terveysongelma, koska lapsuusajan lihavuus jatkuu yleensä aikuisiälle (Kaikkonen ym. 2014, 164; Haglund ym. 2009, 137). Päivähoito tavoittaa enemmistön suomalaislapsista, joten päiväkotien merkitys lasten ylipainon ehkäisyssä on merkittävä (Nuutinen 2015, 282). Varhaiskasvatuksessa tarjottu ruoka kattaa jopa 2/3 lapsen päivittäisestä energiansaannista (Terveyttä ja iloa ruoasta 2018, 10). Suomessa alle kouluikäisten lasten ruokavalion laatu on parantunut, mutta lapset syövät liian vähän kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä saavat ruoastaan liikaa suolaa, sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa. Päiväkodeissa lasten on havaittu kuitenkin noudattavan useammin ravitsemussuosituksia kuin kotona hoidettujen lasten. (Kauhanen ym. 2013, 223; Kyttälä ym. 2008, 50, 92.)
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Seinäjoen alueen päiväkodeissa, vaikuttaako maaseutumainen tai kaupunkimainen sijainti lasten ruokailutottumuksiin, toteutuvatko Sydänmerkki-aterian kriteerit lounasruokailussa ja syövätkö lapset ravitsemussuositusten mukaan. Työn toimeksiantaja oli Seinäjoen kaupungin Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikkö, joka koordinoi Lihavuus laskuun -ohjelmaa. Työn aihe valikoitui toimeksiantajan tarpeesta selvittää lasten ruokailutottumusten eroavaisuuksia Seinäjoella, koska tutkimusten mukaan lasten ylipainoisuus on yleisempää maaseudulla kuin taajamissa (THL [viitattu 11.10.2018]).
Tutkimus toteutettiin kolmessa eri päiväkodissa: Seinäjoella, Peräseinäjoella ja Ylistarossa. Päiväkodeissa tarjoillaan Seinäjoen ruokapalveluiden valmistamia Sydänmerkki-aterioita. Aineisto kerättiin kuvaamalla 75 lapsen lounaan ruoka-annoksia ruokailun eri vaiheissa sekä päiväkotien ruokapalvelutyöntekijöiden ja lastenhoitajien teemahaastatteluilla. Saatuja aineistoja analysoitiin ravitsemussuositusten ja valokuvia erityisesti lautasmallin avulla.
Tutkimuksen tuloksena oli, ettei Seinäjoen alueella päiväkodin maaseutumainen tai kaupunkimainen sijainti vaikuta lasten ruokailutottumuksiin. Ravitsemussuositukset toteutuivat lasten ruokailussa osittain, mutta suosituksiin nähden lapset söivät liian vähän kasviksia. Lisäksi ateriakokonaisuus jäi vajaaksi, koska kokonaisuudesta puuttui usein näkkileipä. Tarjottavan ruoan osalta Sydänmerkki-aterian kriteerit toteutuivat tutkittavissa päiväkodeissa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Seinäjoen alueen päiväkodeissa, vaikuttaako maaseutumainen tai kaupunkimainen sijainti lasten ruokailutottumuksiin, toteutuvatko Sydänmerkki-aterian kriteerit lounasruokailussa ja syövätkö lapset ravitsemussuositusten mukaan. Työn toimeksiantaja oli Seinäjoen kaupungin Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikkö, joka koordinoi Lihavuus laskuun -ohjelmaa. Työn aihe valikoitui toimeksiantajan tarpeesta selvittää lasten ruokailutottumusten eroavaisuuksia Seinäjoella, koska tutkimusten mukaan lasten ylipainoisuus on yleisempää maaseudulla kuin taajamissa (THL [viitattu 11.10.2018]).
Tutkimus toteutettiin kolmessa eri päiväkodissa: Seinäjoella, Peräseinäjoella ja Ylistarossa. Päiväkodeissa tarjoillaan Seinäjoen ruokapalveluiden valmistamia Sydänmerkki-aterioita. Aineisto kerättiin kuvaamalla 75 lapsen lounaan ruoka-annoksia ruokailun eri vaiheissa sekä päiväkotien ruokapalvelutyöntekijöiden ja lastenhoitajien teemahaastatteluilla. Saatuja aineistoja analysoitiin ravitsemussuositusten ja valokuvia erityisesti lautasmallin avulla.
Tutkimuksen tuloksena oli, ettei Seinäjoen alueella päiväkodin maaseutumainen tai kaupunkimainen sijainti vaikuta lasten ruokailutottumuksiin. Ravitsemussuositukset toteutuivat lasten ruokailussa osittain, mutta suosituksiin nähden lapset söivät liian vähän kasviksia. Lisäksi ateriakokonaisuus jäi vajaaksi, koska kokonaisuudesta puuttui usein näkkileipä. Tarjottavan ruoan osalta Sydänmerkki-aterian kriteerit toteutuivat tutkittavissa päiväkodeissa.