Viljatilan luomusuunnitelma ja siihen kuuluva ohjeistus
Tukonen, Ulla; Ohriluoma, Saija (2019)
Tukonen, Ulla
Ohriluoma, Saija
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905098815
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905098815
Tiivistelmä
Vuonna 2016 Euroopan koko viljelyalasta 2,7% on ollut luonnonmukaisessa tuotannossa. Suomessa luomutuotantoa oli 2018 vuonna 290 600 hehtaarilla ja luomutiloja oli 5092 tilaa. Luomutuotanto on ollut kasvussa jo pitkään, ja viimeisen viiden vuoden aikana Suomessa luomutuotannon pinta-ala on kasvanut 30 prosenttia. Luonnonmukainen tuotantoala jatkaa kasvuaan, kun uusia luomusitoumuksia aletaan jälleen tehdä.
Ruuan puhtaus ja alkuperä ovat olleet paljon esillä tällä hetkellä. Luonnonmukainen tuotanto on yksi vastaus puhtaaseen ja kestävään ruuantuotantoon. Kuluttajat mieltävät luomutuotetun ruuan puhtaaksi ja vastuullisesti tuotetuksi. Nyt onkin ajankohtaista suunnitella luomutuotantoon siirtymistä. Luonnonmukaista tuotantoa kohti lähdetään miettimällä tuotannon soveltuvuutta ja muutosta vaativia toimia luomuehtojen täyttämiseksi. Seuraavaksi tehdään tilakohtainen luomusuunnitelma. Luomusuunnitelmassa kuvataan mm. tilalla viljeltävät kasvit, tuotantoketju, tuotantotilat, pellot, viljely sekä tuotteiden käsittely.
Alkupään yleisessä osiossa kerrotaan kaikille luomuun siirtymisestä kiinnostuneille viljelijöille viljatilan luomutuotannon ja -korvauksen ehdoista sekä ohjeita luomuun siirtymisestä. Lisäksi alkuun on avattu luomuviljelyn tavoitteita ja periaatteita. Viimeinen osuus on luomusuunnitelma Etelä-Suomessa sijaitsevalle kasvinviljelytilalle. Suunnitelmassa on kerrottu tilan nykytilanne, sen parannusehdotukset ja tuotannon kuvaus. In 2016 2.7% of the whole cultivated area in Europe was organic. In Finland in 2018 290 600 hectares had organic farming and organic farms were 5092. Organic production has been on the increase for a long time. During the past five years, organic area has increased by 30%. Organic area keeps increasing in Finland, when new organic agreements will be made again.
Food purity and origin are discussed eagerly at the moment. Organic farming is one solution to produce clean and sustainable food. Consumers experience organic food to be clean and responsibly produced. At the moment, it is relevant to consider transiting one’s farm from conventional to organic farming. The first step towards organic farming is to consider the suitability of production and the actions to be taken to fulfil the requirements of organic farming. The second step is to do organic planning and apply for organic certification. Organic certification is granted for five years, after which it must be reapplied. Organic production plan describes the crops to be grown, production methods, production buildings, fields, cultivation and product treatment etc.
At the beginning of the thesis there is general information about organic crop production and compensation terms and advice for transiting a farm to organic for farmers who are interested in organic farming. There is also basic information about organic farming and its basic principles and objectives. The last part covers an organic production plan for a Southern Finnish crop production farm. The production plan describes the current situation of the farm, improvement suggestions and production description.
Ruuan puhtaus ja alkuperä ovat olleet paljon esillä tällä hetkellä. Luonnonmukainen tuotanto on yksi vastaus puhtaaseen ja kestävään ruuantuotantoon. Kuluttajat mieltävät luomutuotetun ruuan puhtaaksi ja vastuullisesti tuotetuksi. Nyt onkin ajankohtaista suunnitella luomutuotantoon siirtymistä. Luonnonmukaista tuotantoa kohti lähdetään miettimällä tuotannon soveltuvuutta ja muutosta vaativia toimia luomuehtojen täyttämiseksi. Seuraavaksi tehdään tilakohtainen luomusuunnitelma. Luomusuunnitelmassa kuvataan mm. tilalla viljeltävät kasvit, tuotantoketju, tuotantotilat, pellot, viljely sekä tuotteiden käsittely.
Alkupään yleisessä osiossa kerrotaan kaikille luomuun siirtymisestä kiinnostuneille viljelijöille viljatilan luomutuotannon ja -korvauksen ehdoista sekä ohjeita luomuun siirtymisestä. Lisäksi alkuun on avattu luomuviljelyn tavoitteita ja periaatteita. Viimeinen osuus on luomusuunnitelma Etelä-Suomessa sijaitsevalle kasvinviljelytilalle. Suunnitelmassa on kerrottu tilan nykytilanne, sen parannusehdotukset ja tuotannon kuvaus.
Food purity and origin are discussed eagerly at the moment. Organic farming is one solution to produce clean and sustainable food. Consumers experience organic food to be clean and responsibly produced. At the moment, it is relevant to consider transiting one’s farm from conventional to organic farming. The first step towards organic farming is to consider the suitability of production and the actions to be taken to fulfil the requirements of organic farming. The second step is to do organic planning and apply for organic certification. Organic certification is granted for five years, after which it must be reapplied. Organic production plan describes the crops to be grown, production methods, production buildings, fields, cultivation and product treatment etc.
At the beginning of the thesis there is general information about organic crop production and compensation terms and advice for transiting a farm to organic for farmers who are interested in organic farming. There is also basic information about organic farming and its basic principles and objectives. The last part covers an organic production plan for a Southern Finnish crop production farm. The production plan describes the current situation of the farm, improvement suggestions and production description.