Keliakia ja gluteeniton ruokavalio -esite hoitohenkilökunnalle
Forsström, Elina; Kaverinen, Riina; Knuutinen, Mila (2019)
Lataukset:
Forsström, Elina
Kaverinen, Riina
Knuutinen, Mila
2019
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201904124959
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201904124959
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli laatia esite keliakiasta ja gluteenittomasta ruokavaliosta hoitohenkilökunnalle. Yhteistyökumppani on eräs Uudenmaan sairaalan vuodeosasto. Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä henkilökunnan tietämystä keliakiasta ja gluteenittomasta ruokavaliosta. Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys perustuu eri tietokannoista haettuihin lähteisiin. Aineistoa on haettu sekä suomalaisista että ulkomaalaisista tietokannoista. Teoriaosuudessa on tietoa oireista ja diagnosoinnista, ihokeliakiasta, keliakian hoidosta, gluteenittomasta ruokavaliosta, gluteeniyliherkkyydestä sekä vilja-allergiasta. Opinnäytetyö on toteutettu toiminnallisena opinnäytetyönä.
Opinnäytetyön tuotoksena syntyi esite Keliakia ja gluteeniton ruokavalio - ohje hoitohenkilökunnalle. Esitteen oli määrä olla mahdollisimman kattava ja tiivis sekä lukijan helposti omaksuttava. Se sisältää yleistietoa keliakiasta, oireista, diagnosoinnista ja hoidosta. Esitteessä on myös tietoa keliaakikoille sopivista ruoista sekä kuvallisia ohjeita ruokahuollosta. Esite annetaan yhteistyökumppanin hoitohenkilökunnan käyttöön sähköisenä ja fyysisenä esitteen muodossa. Yhteistyökumppanilta pyydettiin toiveita ja palautetta esitteen sisällöstä ja ne sisällytettiin esitteen lopulliseen versioon. Tulevaisuudessa jatkotutkimuksena voisi selvittää miten hoitohenkilökunta käyttää esitettä. Tätä tietoa hyödyntäen olisi myös mahdollista laatia niin sanottu jatko-osa nykyiselle esitteelle.
Opinnäytetyön tuotoksena syntyi esite Keliakia ja gluteeniton ruokavalio - ohje hoitohenkilökunnalle. Esitteen oli määrä olla mahdollisimman kattava ja tiivis sekä lukijan helposti omaksuttava. Se sisältää yleistietoa keliakiasta, oireista, diagnosoinnista ja hoidosta. Esitteessä on myös tietoa keliaakikoille sopivista ruoista sekä kuvallisia ohjeita ruokahuollosta. Esite annetaan yhteistyökumppanin hoitohenkilökunnan käyttöön sähköisenä ja fyysisenä esitteen muodossa. Yhteistyökumppanilta pyydettiin toiveita ja palautetta esitteen sisällöstä ja ne sisällytettiin esitteen lopulliseen versioon. Tulevaisuudessa jatkotutkimuksena voisi selvittää miten hoitohenkilökunta käyttää esitettä. Tätä tietoa hyödyntäen olisi myös mahdollista laatia niin sanottu jatko-osa nykyiselle esitteelle.