Hyvän ravitsemuksen ohjaus selkokielellä kehitysvammaiselle
Johnhem-Niemistö, Marianne (2019)
Johnhem-Niemistö, Marianne
2019
Kaikki oikeudet pidätetään
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201903273885
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201903273885
Tiivistelmä
Hoitotyön asiantuntijana sairaanhoitaja vastaa usein itsenäisesti tiettyjen asiakasryhmien terveyteen ja ravitsemukseen liittyvästä neuvonnasta. Sairaanhoitaja ohjaa ja tukee asiakasta. Asiakkaiden rooli terveydenhuollossa kasvaa itse- ja omahoidossa sekä oman terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Terveydenhuollossa korostetaan jatkuvasti terveyteen ja hyvään ravitsemukseen liittyviä asioita. Tässä opinnäytetyössä tehtävänä oli saada tietoa siitä, minkälainen ruokaohje auttaa tuetusti asuvaa kehitysvammaista henkilöä selviytymään ruoanlaitosta itsenäisesti. Tarkoituksena oli myös lisätä tietoa hyvästä ravitsemuksesta. Opinnäytetyön toimeksiantaja on Hyvinkään kaupungin vammaispalveluiden asumispalvelut.
Opinnäytetyön teoreettisessa viitekehyksessä tarkastellaan kehitysvammaisuutta, terveellistä ravitsemusta, kehitysvammaisen henkilön ohjaamista ja itsenäisen toimimisen haasteita sekä diabetesta sairautena. Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tuotoksena valmistui ruoanvalmistusohjeita, joilla voidaan tukea hyvinkääläisten tuetusti asuvien lievästi tai keskivaikeasti kehitysvammaisten aikuisten ravitsemusohjausta ja itsenäistä ruoanlaittoa. Selkeät ohjeet helpottavat tuetun asumisen asiakkaita terveyttä edistävän ruokavalion koostamisessa itsenäisesti. Periaate on, että asiakkaita ohjataan, mutta asioita ei tehdä heidän puolestaan. Asiakkaiden itsemääräämisoikeutta ja yksilöllisyyttä kunnioitetaan.
Opinnäytetyön toiminnallisessa osiossa perehdyttiin henkilöiden ruokailujen suunnittelun ja ruoanvalmistuksen ongelmakohtiin osallistavaa havainnointimenetelmää apuna käyttäen. Toiminnallinen osuus toteutettiin elokuussa 2018 toimintakeskus Askareen tiloissa Hyvinkäällä. Opinnäytetyön tuloksena varmistui se, että kehitysvammaisten tuetun asumisen asiakkaiden itsenäistä elämää voidaan tukea tuottamalla selkokielisiä ruokaohjeita ja tietoa terveellisestä ravitsemuksesta. Kehittämistarpeena ilmeni, että kehitysvammaisille itsenäisesti asuville henkilöille olisi perusteltua järjestää säännöllisesti, mahdollisesti viikoittain kokoontuva ruoanlaittokerho.
Opinnäytetyön teoreettisessa viitekehyksessä tarkastellaan kehitysvammaisuutta, terveellistä ravitsemusta, kehitysvammaisen henkilön ohjaamista ja itsenäisen toimimisen haasteita sekä diabetesta sairautena. Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tuotoksena valmistui ruoanvalmistusohjeita, joilla voidaan tukea hyvinkääläisten tuetusti asuvien lievästi tai keskivaikeasti kehitysvammaisten aikuisten ravitsemusohjausta ja itsenäistä ruoanlaittoa. Selkeät ohjeet helpottavat tuetun asumisen asiakkaita terveyttä edistävän ruokavalion koostamisessa itsenäisesti. Periaate on, että asiakkaita ohjataan, mutta asioita ei tehdä heidän puolestaan. Asiakkaiden itsemääräämisoikeutta ja yksilöllisyyttä kunnioitetaan.
Opinnäytetyön toiminnallisessa osiossa perehdyttiin henkilöiden ruokailujen suunnittelun ja ruoanvalmistuksen ongelmakohtiin osallistavaa havainnointimenetelmää apuna käyttäen. Toiminnallinen osuus toteutettiin elokuussa 2018 toimintakeskus Askareen tiloissa Hyvinkäällä. Opinnäytetyön tuloksena varmistui se, että kehitysvammaisten tuetun asumisen asiakkaiden itsenäistä elämää voidaan tukea tuottamalla selkokielisiä ruokaohjeita ja tietoa terveellisestä ravitsemuksesta. Kehittämistarpeena ilmeni, että kehitysvammaisille itsenäisesti asuville henkilöille olisi perusteltua järjestää säännöllisesti, mahdollisesti viikoittain kokoontuva ruoanlaittokerho.