Aivoverenkiertohäiriön sairastaneen henkilön ruokailussa huomioitavat asiat : Oppaan kehittäminen hoitohenkilökunnalle
Kiminkinen, Anni; Matikka, Taru (2017)
Kiminkinen, Anni
Matikka, Taru
Lahden ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017120419623
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017120419623
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää hoitohenkilökunnalle opas, jossa kuvataan aivoverenkiertohäiriön sairastaneen henkilön ruokailutilanteessa huomioitavat asiat. Oppaan tarkoituksena oli tukea avustavan hoitohenkilökunnan työtä ruokailutilanteissa sekä edistää paremman ruokailutilanteen syntymistä palvelukeskuksen asukkaille.
Aivoverenkiertohäiriö voi olla aivoverenkierron tilapäinen, korjaantuva häiriö tai pysyvän vaurion aiheuttava. Opinnäytetyössä käsiteltiin pysyvän vaurion aiheuttavia aivoinfarktia ja aivoverenvuotoa. Sairaudesta voi aiheutua myöhäisvaikutuksia, jotka voivat asettaa haasteita ruokailulle aivoverenkiertohäiriön vauriokohdasta riippuen.
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän Palvelukeskus Onnelanpolku. Opas tehtiin palvelukeskuksen hoitohenkilökunnan käyttöön, ja se suunniteltiin vastaamaan toimeksiantajan tarpeita. Työ toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä ja menetelmänä käytettiin tuotteistamista. Tuotteistamisprosessin tuotoksena syntyi opas ruokailutilanteiden sujuvoittamiseen. Opas sisältää sisällysluettelon, lyhyen teoriaosion ja kuvat ruokailuasennoista, ruokailussa avustamisesta ja ruokailutilaan sijoittumisesta. Oppaaseen liitettiin ohjetekstit kuvien tueksi.
Aivoverenkiertohäiriö voi olla aivoverenkierron tilapäinen, korjaantuva häiriö tai pysyvän vaurion aiheuttava. Opinnäytetyössä käsiteltiin pysyvän vaurion aiheuttavia aivoinfarktia ja aivoverenvuotoa. Sairaudesta voi aiheutua myöhäisvaikutuksia, jotka voivat asettaa haasteita ruokailulle aivoverenkiertohäiriön vauriokohdasta riippuen.
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän Palvelukeskus Onnelanpolku. Opas tehtiin palvelukeskuksen hoitohenkilökunnan käyttöön, ja se suunniteltiin vastaamaan toimeksiantajan tarpeita. Työ toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä ja menetelmänä käytettiin tuotteistamista. Tuotteistamisprosessin tuotoksena syntyi opas ruokailutilanteiden sujuvoittamiseen. Opas sisältää sisällysluettelon, lyhyen teoriaosion ja kuvat ruokailuasennoista, ruokailussa avustamisesta ja ruokailutilaan sijoittumisesta. Oppaaseen liitettiin ohjetekstit kuvien tueksi.