Ruoan valintaan vaikuttavat tekijät henkilöstöravintola Fazer Amica Polariksessa
Palén, Ida (2017)
Palén, Ida
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705036180
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705036180
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä perehdyttiin lounasruokailuun ja suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Lounasruokailulla on ihmisten hyvinvoinnin kannalta suuri merkitys, sillä noin 33 prosenttia Suomalaisista syö lounaan henkilöstöravintolassa. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää mitkä tekijät vaikuttavat kuluttajan lounasruoan valintaan. Työssä selvitettiin, onko ruoan terveellisyydellä vaikutusta ruoanvalintaprosessissa. Työ rajattiin koskemaan henkilöstöravintolaa ja lounasaikaa.
Opinnäytetyön tietoperustassa selvitettiin mitä tarkoitetaan sanalla lounas. Työssä tarkastellaan työpaikkaruokailun kehitystä Suomessa. Tietoperustassa perehdyttiin terveellisen lounaan määritelmään ja ruokatrendeihin. Opinnäytetyössä tutustuttiin ostokäyttäytymisen eri osa-alueisiin, joita ovat demografiset, psykologiset ja sosiaaliset tekijät. Ruoanvalintaan vaikuttavia tekijöitä tarkasteltiin Shepherdin mallia apuna käyttäen.
Tutkimus tehtiin Espoossa sijaitsevassa Fazer Amica Polaris-ravintolassa marraskuussa 2016 klo 11-13 välisenä aikana. Tutkimus on toteutettu kvantitatiivisena kyselytutkimuksena ja kyselyyn vastasi 108 asiakasta. Kyselylomakkeet tallennettiin Webropol-ohjelmaan.
Kyselytutkimuksen tulosten perusteella lounasravintola valitaan sijainnin perusteella. Lounasruoan hintaa ei pidetty tärkeänä, vaikka lounasedulla oli suuri merkitys lounaspaikan valinnassa. Ruoka-annos valittiin aikaisempien kokemuksien ja ulkonäön perusteella. Lähes kaikki vastaajat söivät työkaverin seurassa. Opinnäytetyössä selviää, että kaverin suosittelua ei pidetty merkittävänä tekijänä.
Ruoan terveellisyyttä pidettiin tärkeänä ruoanvalintaan vaikuttavana tekijänä, mutta ruokavalintoja tarkasteltaessa näissä oli selkeä ristiriita. Vastaajien ruokavalinnat eivät vastanneet terveellisien elämäntapojen ja ravitsemussuositusten merkkejä.
Opinnäytetyön tietoperustassa selvitettiin mitä tarkoitetaan sanalla lounas. Työssä tarkastellaan työpaikkaruokailun kehitystä Suomessa. Tietoperustassa perehdyttiin terveellisen lounaan määritelmään ja ruokatrendeihin. Opinnäytetyössä tutustuttiin ostokäyttäytymisen eri osa-alueisiin, joita ovat demografiset, psykologiset ja sosiaaliset tekijät. Ruoanvalintaan vaikuttavia tekijöitä tarkasteltiin Shepherdin mallia apuna käyttäen.
Tutkimus tehtiin Espoossa sijaitsevassa Fazer Amica Polaris-ravintolassa marraskuussa 2016 klo 11-13 välisenä aikana. Tutkimus on toteutettu kvantitatiivisena kyselytutkimuksena ja kyselyyn vastasi 108 asiakasta. Kyselylomakkeet tallennettiin Webropol-ohjelmaan.
Kyselytutkimuksen tulosten perusteella lounasravintola valitaan sijainnin perusteella. Lounasruoan hintaa ei pidetty tärkeänä, vaikka lounasedulla oli suuri merkitys lounaspaikan valinnassa. Ruoka-annos valittiin aikaisempien kokemuksien ja ulkonäön perusteella. Lähes kaikki vastaajat söivät työkaverin seurassa. Opinnäytetyössä selviää, että kaverin suosittelua ei pidetty merkittävänä tekijänä.
Ruoan terveellisyyttä pidettiin tärkeänä ruoanvalintaan vaikuttavana tekijänä, mutta ruokavalintoja tarkasteltaessa näissä oli selkeä ristiriita. Vastaajien ruokavalinnat eivät vastanneet terveellisien elämäntapojen ja ravitsemussuositusten merkkejä.