Terveelliset välipalat – Oppitunnit Enon koulun viidennen ja kuu-dennen luokan oppilaille
Remes, Mervi; Väänänen, Anni (2016)
Remes, Mervi
Väänänen, Anni
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016122121298
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016122121298
Tiivistelmä
Terveellinen ravitsemus tukee koululaisen kasvamista ja kehittymistä. Tutkimusten mukaan koululaisten ravitsemustottumuksissa on vielä kehitettävää. Etenkin välipalojen laatua ja sokeripitoisuutta kannattaa tarkastella. Välipalalla on helppo lisätä kasvisten, hedelmien ja marjojen päivittäistä saantia. Koulu on hyvä ympäristö väestön terveyden edistämiseen suuren kohdejoukon ja oppimiselle otollisen iän vuoksi.
Toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena on edistää Enon koulun viides- ja kuudesluokkalaisten terveellistä ravitsemusta. Opinnäytetyön tavoitteena on innostaa koululaisia valitsemaan terveellisiä välipaloja. Tavoite on myös, että koululaiset oppivat erottamaan terveelliset välipalat epäterveellisistä. Näin pyritään myös ennaltaehkäisemään epäterveellisen ravitsemuksen aiheuttamia haasteita. Opinnäytetyön tehtävä on ravitsemusaiheisen oppitunnin toteuttaminen. Tunnit pidettiin syyskuussa 2016. Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Enon koulu.
Oppitunnit saivat hyvän vastaanoton, ja palautteen perusteella suurin osa koululaisista koki oppitunnin mielenkiintoisena ja hyödyllisenä. Suurin osa palautteeseen vastanneista aikoo jatkossa valita terveellisiä välipaloja epäterveellisten sijaan. Opinnäytetyötä voi hyödyntää toteuttamalla ravitsemuskasvatusta myös muille kohderyhmille tätä työtä varten suunnitellun opetusmateriaalin avulla. Jatkossa voi tutkia koululaisen ravitsemuksen vaikutusta koulumenestykseen ja ravitsemusohjauksen vaikutusta välipalavalintoihin pitkällä aikavälillä.
Toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena on edistää Enon koulun viides- ja kuudesluokkalaisten terveellistä ravitsemusta. Opinnäytetyön tavoitteena on innostaa koululaisia valitsemaan terveellisiä välipaloja. Tavoite on myös, että koululaiset oppivat erottamaan terveelliset välipalat epäterveellisistä. Näin pyritään myös ennaltaehkäisemään epäterveellisen ravitsemuksen aiheuttamia haasteita. Opinnäytetyön tehtävä on ravitsemusaiheisen oppitunnin toteuttaminen. Tunnit pidettiin syyskuussa 2016. Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Enon koulu.
Oppitunnit saivat hyvän vastaanoton, ja palautteen perusteella suurin osa koululaisista koki oppitunnin mielenkiintoisena ja hyödyllisenä. Suurin osa palautteeseen vastanneista aikoo jatkossa valita terveellisiä välipaloja epäterveellisten sijaan. Opinnäytetyötä voi hyödyntää toteuttamalla ravitsemuskasvatusta myös muille kohderyhmille tätä työtä varten suunnitellun opetusmateriaalin avulla. Jatkossa voi tutkia koululaisen ravitsemuksen vaikutusta koulumenestykseen ja ravitsemusohjauksen vaikutusta välipalavalintoihin pitkällä aikavälillä.