Kartläggning av matval hos finländsk fartygsbesättning
Nynäs, Linus (2016)
Nynäs, Linus
Yrkeshögskolan Arcada
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016122021203
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016122021203
Tiivistelmä
Denna studie undersöker de finländska sjöfararnas kostvanor. Sjöfararna tenderar att ha högre dödlighet i arbetet och förtidspensionerar sig oftare än motsvarande yrken på land (Rinne et al. 2015a s. 89–92). Kosten har en betydelsefull roll i en människas hälsa. En hälsosam kost för med sig många fördelar (Social- och hälsovårdsministeriet 2016). För att ta reda på mera information om sjömännen skapades en frekvensenkät om kost. En-käten skapades elektroniskt och skickades ut elektroniskt till uppskattningsvis 3000 sjömän. Svarade gjorde 266 sjömän. Modell för enkäten stod EPIC-Norfolk FFQ (Uni-versity of Cambridge 2013). Enkäten går att ses som bilaga. Resultaten analyserades i statistikprogrammet SPSS. Resultatet jämfördes sedan med de finländska näringsre-kommendationerna (Statens näringsdelegation 2014). Där framkom det att sjömännen äter för lite frukt, grönsaker, bär och baljväxter. Sjömännen tenderar även att äta för mycket rött kött och ägg, dricka för mycket alkohol och äta för stora mängder av snacks och snabbmat. Sjömännen ansåg sig själva äta mera hälsosamt hemma än när de arbetade på båten. Över hälften av sjömännen tog något slags kosttillskott. This thesis examines the Finnish seamen’s food choices. The seamen tend to have a higher mortality rate in their working life and retires earlier than the equivalent worker on land (Rinne et al. 2015a p. 89-92). Nutrition has a great impact on the health of humans. A healthy diet has a lot of advantages (Social- hälsovårdsministeriet 2016). To find out more about the Finnish seamen’s food choices, a food frequency questionnaire was made. The questionnaire was sent out electronically to approximately 3000 seamen. 266 answered. The EPIC-Norfolk FFQ was used as a model for the questionnaire (University of Cam-bridge 2013). The questionnaire can be found as an appendix. The results were analyzed in the statistics programme SPSS. The results were compared with the Finnish nutrition recommendations (Statens näringsdelegation 2014). The seamen tend to eat an insuffi-cient amount of fruits, vegetables, berries and legumes. They also tend to eat too much red meat and egg. They also tend drinking too much alcohol and eating a great amount of fast food and snacks. The seamen thought that they ate less healthy on the boat than at home. More than half of the seamen took food supplements.