Hur påverkar socker oss? Ett utvecklingsarbete
Partanen, Jessica (2016)
Partanen, Jessica
Yrkeshögskolan Arcada
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016120819628
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016120819628
Tiivistelmä
Socker är ett tema som jag själv har ansett varit populärt att diskutera mycket om på olika medier. Trots det är artiklarna ofta skrivna i ett provocerande syfte eller med vaga källhänvisningar. Därför skapades detta arbete på basis av vetenskapliga referenser, så att en verklighetstrogen bild om ämnet frambringas vid sidan om opålitlig fakta i media. Tanken är inte att försöka komma upp med ny information, utan snarare att sammanställa ett arbete med endast vetenskaplig information. Förutom att göra ett tillförlitligt arbete med vetenskaplig fakta om ämnet, är syftet att verkställa en informerande handbok om socker på en allmän nivå och ett arbete som kan användas som hjälpmedel för personal inom hälsosektorn, specifikare Folkhälsan Välfärd AB. Frågeställningarna i arbetet lyder: ”Vad är socker och hur påverkar det vår hälsa?” samt ”Vilka är rekommendationerna gällande sockerkonsumtion och vad kan vi göra för att minska vårt eget användande?”. Frågorna fungerar som utgångspunkt för huvudrubrikerna och för områdena som tas upp i arbetet, men även som avgränsningar. Carlström & Carlström-Hagmans modell för utvecklingsarbete (2006) har varit grunden för arbetet, där processbeskrivning verkat som metod. Eftersom i snitt fyra av tio personer äter mer socker än vad det råds om, är det viktigt att ta upp påverkan av socker (Livsmedelsverket 2012). Både psykiska och fysiska konsekvenser av socker beskrivs, och sammanfattningsvis kan sägas att socker är en grund för ett antal sjukdomar samt är beroendeframkallande (Erlandsson-Albertsson 2006). Sugar is a theme that I think myself has been discussed a lot about on media. Despite that, the articles are often written in a provocative way or without defined sources. That is why this project was produced based on scientific references, so that a true picture of the topic comes up beside the unreliable information in media. The intention is not to come up with new data, but rather to summarize a work with only scientific information. Besides making a dependable work with scientific facts about the subject, is the purpose to implement an informative manual about sugar on a general level and a work that can be used as help for staff in the health sector, more specific Folkhälsan Välfärd AB. The question formulations in the project are: “What is sugar and how does it affect our health?” and “What are the recommendations regarding sugar consumption and what can we do to lower our own use of it?” The questions function as a basis for the main headings and the parts that are discussed in the work, but as well as delimitations. Carlström & Carlström-Hagman model for product development work (2006) has been the basis for the work, where process description has been the method. Because four of ten people in average eat more sugar than what is suggested, it is important to record the effects of sugar (Livsmedelsverket 2012). Both mental and physical consequences of sugar are described, and in summary it can be told that sugar is reason for a number of deceases and also ad-dictive. (Erlandsson-Albertsson 2006).