Päiväkotien ruokapalveluhenkilökunnan vaikutusmahdollisuudet elintarvikehankintoihin ja ruoan ravitsemuslaatuun
Suhonen, Janika (2016)
Suhonen, Janika
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060712187
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060712187
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää päiväkotien ruokapalveluhenkilökunnan vaikutusmahdollisuuksia elintarvikehankintoihin ja ravitsemuslaatuun. Lisäksi tarkoituksena oli selvittää henkilökunnan ravitsemuskäytäntöjä, tietämystä ja mielipiteitä ruoan ravitsemuslaadusta.
Tämä työ on osa monivuotista DAGIS-tutkimushanketta, missä tutkitaan 3–6-vuotiaiden päiväkotilasten liikuntaa ja paikallaanoloa, ruoankäyttöä ja stressin säätelyä sekä päiväkotihenkilökunnan työhyvinvointia (DAGIS, [viitattu 18.04.2016]).
Opinnäytetyön aineisto kerättiin stukturoidulla kyselylomakkeella, jossa oli kysymyksiä vastausvaihtoehtoineen ja avoimia kysymyksiä. Avoimet kysymykset koskivat muun muassa vastaajien koulutusta ja tehtävänimikettä, suosituksia, ruoan toimitusta ja vaikutusmahdollisuuksia. Saadut vastaukset analysoitiin Excel-taulukkolaskentaohjelmalla.
Kyselyyn vastasi 61 henkilöä ja päiväkoteja oli mukana yhteensä 51. Enemmistö vastaajista oli 40–49-vuotiaita ja suurin osa oli työskennellyt päiväkodissa 0–5 vuotta. Vastaajat työskentelivät päiväkodeissa ruokapalvelutyöntekijöinä, ravitsemistyöntekijöinä, keittäjinä, palvelutyöntekijöinä sekä vastaavina ruoanjakajina. Saatujen tuloksien mukaan suurin vaikutusvalta päiväkodissa tarjottavan ruoan suhteen oli esimiehellä tai ruokalistan suunnittelijoilla. Kuitenkin tulosten perusteella myös ruokapalveluhenkilökunnan vaikutusmahdollisuudet elintarvikehankintoihin ovat hyvällä mallilla aamupalan ja välipalan osalta. Lounaalla päätösvalta on keittiöllä, mistä ruoka tulee päiväkotiin ja näin ollen lounaan valintaan ei voi päiväkodissa monikaan vaikuttaa. Osalla vastaajista ei ollut tietoa suosituksista, jotka koskivat päivähoidon ruokailua. Päiväkotien keittöillä on kuitenkin kaikki resurssit tarjota suositusten mukaista ruokaa, niistä tulisi vain informoida enemmän päiväkotien henkilökunnan välillä.
Tämä työ on osa monivuotista DAGIS-tutkimushanketta, missä tutkitaan 3–6-vuotiaiden päiväkotilasten liikuntaa ja paikallaanoloa, ruoankäyttöä ja stressin säätelyä sekä päiväkotihenkilökunnan työhyvinvointia (DAGIS, [viitattu 18.04.2016]).
Opinnäytetyön aineisto kerättiin stukturoidulla kyselylomakkeella, jossa oli kysymyksiä vastausvaihtoehtoineen ja avoimia kysymyksiä. Avoimet kysymykset koskivat muun muassa vastaajien koulutusta ja tehtävänimikettä, suosituksia, ruoan toimitusta ja vaikutusmahdollisuuksia. Saadut vastaukset analysoitiin Excel-taulukkolaskentaohjelmalla.
Kyselyyn vastasi 61 henkilöä ja päiväkoteja oli mukana yhteensä 51. Enemmistö vastaajista oli 40–49-vuotiaita ja suurin osa oli työskennellyt päiväkodissa 0–5 vuotta. Vastaajat työskentelivät päiväkodeissa ruokapalvelutyöntekijöinä, ravitsemistyöntekijöinä, keittäjinä, palvelutyöntekijöinä sekä vastaavina ruoanjakajina. Saatujen tuloksien mukaan suurin vaikutusvalta päiväkodissa tarjottavan ruoan suhteen oli esimiehellä tai ruokalistan suunnittelijoilla. Kuitenkin tulosten perusteella myös ruokapalveluhenkilökunnan vaikutusmahdollisuudet elintarvikehankintoihin ovat hyvällä mallilla aamupalan ja välipalan osalta. Lounaalla päätösvalta on keittiöllä, mistä ruoka tulee päiväkotiin ja näin ollen lounaan valintaan ei voi päiväkodissa monikaan vaikuttaa. Osalla vastaajista ei ollut tietoa suosituksista, jotka koskivat päivähoidon ruokailua. Päiväkotien keittöillä on kuitenkin kaikki resurssit tarjota suositusten mukaista ruokaa, niistä tulisi vain informoida enemmän päiväkotien henkilökunnan välillä.