Ennen saunaa, saunassa ja saunan jälkeen - ruokaa ihanteelliseen saunaelämykseen
Happonen, Marilla (2015)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Happonen, Marilla
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2015
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015112617888
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015112617888
Tiivistelmä
Hyvinvointimatkailu on suuri trendi ympäri maailman. Suomen hyvinvointimatkailustrategia on kehitetty hyödyntämään Suomen vahvuuksia eli puhdasta luontoa, suomalaisia hoitoja, puhdasta ruokaa sekä suomalaista saunaelämystä. Sauna on omiaan tukemaan hyvinvointia ja siksi sitä kehitetään jatkuvasti, jotta ulkomaalaiset matkailijat haluaisivat kokea saunaelämyksen ollessaan Suomessa.
Ruokamatkailu on matkailua, joka tapahtuu oman välittömän elinympäristön ulkopuolella. Matkalta haetaan autenttisia makuelämyksiä sekä paikallisia erikoisuuksia. Puhtaus ja lähiruoka ovat ruokamatkailun trendejä. Ruokamatkailu on myös oleellinen osa hyvinvointimatkailua, sillä puhdas ravinto on hyvinvoinnin kannalta ensiarvoisen tärkeää.
Suomen ruokamatkailustrategia keskittyy hyvinvointimatkailustrategian tavoin Suomen
vahvuuksiin. Strategia on jaettu kolmeen temaattiseen painopisteeseen, joiden avulla ruokamatkailun kehitystyö etenee. Nämä kolme kärkeä ovat apuna kärkituotteiden luomisessa, jotta Suomesta saadaan kilpailukykyinen ruokamatkailumaa kansainvälisille markkinoille.
RUOKA & MATKAILU -hanke on tunnistanut tarpeen saunaruoan kehittämiselle. Tuotekehitystyön tavoitteena on luoda saunaruokatuotteita, jotka saunapalveluita tuottavat yritykset voivat ottaa käyttöönsä. Suunnittelu sisältää reseptiikan ja esimerkit annosten esillepanosta.
Hinnoittelu sekä markkinointi on jätetty yritysten tehtäväksi, mutta annoskortit sisältävät arvioidut raaka-ainehinnat hinnoittelun tueksi.
Ruokatuotteet on jaettu kolmeen teemaan: Katuruuan innoittamaa, Perinteisiä makuja sekä Villisti hyvää. Jokaisessa teemassa on hyödynnetty puhtaita kotimaisia raaka-aineita. Teemoja suunnitellessa on hyödynnetty ajattelutapaa mitä ennen saunaa, mitä saunassa
ja mitä saunan jälkeen.
Tyhjällä vatsalla saunominen ei tue hyvinvointiajattelua, joten saunan aikana nautitaan kevyttä suolaista. Saunan jälkeen ei ole hyvä syödä raskaasti, joten tarjolla on kevyttä mutta täyttävää suolaista sekä pieni jälkiruoka. Ennen saunaa tarjottava juoma kosteuttaa kehoa
ja valmistaa saunojaa rentoutumaan.
Tulevaisuuden saunaruoka voisi olla entistä enemmän hyvinvointipainotteista. Kiinnostus hyvinvointiin tuskin on katoamassa. Tulevaisuuden saunaruoka voisi siis tukea saunan hyvinvointivaikutuksia tai puolestaan kumota esimerkiksi hikoilun aiheuttamaa kehon kuivumista.
Jännittävät yhdistelmät kuten kuumassa saunassa nautittu jäähilejuoma tai marjasorbetti kiinnostavat ruokamatkailijoita, jotka haluavat kokea uusia elämyksiä ja makuja.
Ruokamatkailu on matkailua, joka tapahtuu oman välittömän elinympäristön ulkopuolella. Matkalta haetaan autenttisia makuelämyksiä sekä paikallisia erikoisuuksia. Puhtaus ja lähiruoka ovat ruokamatkailun trendejä. Ruokamatkailu on myös oleellinen osa hyvinvointimatkailua, sillä puhdas ravinto on hyvinvoinnin kannalta ensiarvoisen tärkeää.
Suomen ruokamatkailustrategia keskittyy hyvinvointimatkailustrategian tavoin Suomen
vahvuuksiin. Strategia on jaettu kolmeen temaattiseen painopisteeseen, joiden avulla ruokamatkailun kehitystyö etenee. Nämä kolme kärkeä ovat apuna kärkituotteiden luomisessa, jotta Suomesta saadaan kilpailukykyinen ruokamatkailumaa kansainvälisille markkinoille.
RUOKA & MATKAILU -hanke on tunnistanut tarpeen saunaruoan kehittämiselle. Tuotekehitystyön tavoitteena on luoda saunaruokatuotteita, jotka saunapalveluita tuottavat yritykset voivat ottaa käyttöönsä. Suunnittelu sisältää reseptiikan ja esimerkit annosten esillepanosta.
Hinnoittelu sekä markkinointi on jätetty yritysten tehtäväksi, mutta annoskortit sisältävät arvioidut raaka-ainehinnat hinnoittelun tueksi.
Ruokatuotteet on jaettu kolmeen teemaan: Katuruuan innoittamaa, Perinteisiä makuja sekä Villisti hyvää. Jokaisessa teemassa on hyödynnetty puhtaita kotimaisia raaka-aineita. Teemoja suunnitellessa on hyödynnetty ajattelutapaa mitä ennen saunaa, mitä saunassa
ja mitä saunan jälkeen.
Tyhjällä vatsalla saunominen ei tue hyvinvointiajattelua, joten saunan aikana nautitaan kevyttä suolaista. Saunan jälkeen ei ole hyvä syödä raskaasti, joten tarjolla on kevyttä mutta täyttävää suolaista sekä pieni jälkiruoka. Ennen saunaa tarjottava juoma kosteuttaa kehoa
ja valmistaa saunojaa rentoutumaan.
Tulevaisuuden saunaruoka voisi olla entistä enemmän hyvinvointipainotteista. Kiinnostus hyvinvointiin tuskin on katoamassa. Tulevaisuuden saunaruoka voisi siis tukea saunan hyvinvointivaikutuksia tai puolestaan kumota esimerkiksi hikoilun aiheuttamaa kehon kuivumista.
Jännittävät yhdistelmät kuten kuumassa saunassa nautittu jäähilejuoma tai marjasorbetti kiinnostavat ruokamatkailijoita, jotka haluavat kokea uusia elämyksiä ja makuja.