Kestävää kehitystä kahvilassa : Toimintasuunnitelma ympäristöarvojen korostamisesta ja toimintatapojen muuttamisesta kestävämmäksi kahvilatoiminnassa
Siirilä, Elina (2015)
Siirilä, Elina
Hämeen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015071013840
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015071013840
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Cafe Merenneito Karen pub Oy, joka sijaitsee Espoon Matinkylässä. Opinnäytetyön pohjana oli vuonna 2010 suoritettu harjoittelu, jonka tavoitteena oli toteuttaa ”Kahvila ekologisemmaksi -projekti”. Tämä opinnäytetyö oli jatkoa tälle projektille.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa suunnitelma, jota noudattamalla toimeksiantaja voi jatkossa toteuttaa kestävän kehityksen toimenpiteitä kahvilatoiminnassaan. Lisäksi opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa uutta tietoa Cafe Merenneidon asiakaskunnan ympäristöarvoista ja kiinnostuksesta lisätä kestävästi tuotettuja tuotteita kahvilan valikoimiin.
Teoriaosuudessa esitellään yrityksen yhteiskuntavastuuta sekä kahvilan ympäristönäkökohtia ja niihin liittyviä kestävän kehityksen toimenpiteitä. Opinnäytetyön osana oli kyselytutkimus, jolla kartoitettiin asiakaskunnan kiinnostusta ympäristöasioihin. Tutkimuksessa käytettiin sekä määrällisiä että laadullisia piirteitä ja aineisto kerättiin toukokuussa 2015 jakamalla puolistrukturoitua kyselylomaketta asiakkaille. Tutkimuksen päätavoitteena oli selvittää, ovatko kestävän kehityksen toimenpiteet liiketoiminnan kannalta kannattavia eli onko asiakaskunta kiinnostunut näistä arvoista.
Tulosten perusteella voitiin päätellä, että kestävän kehityksen toimenpiteiden noudattaminen on liiketoiminnalle hyväksi, sillä suurin osa asiakaskunnasta oli kiinnostunut ympäristöasioista ja totesi, että kahvilan ympäristömyönteisyys lisää kiinnostusta toimia asiakkaana. Cafe Merenneidon on kannattavaa jatkaa näitä toimenpiteitä jatkossakin ja viestittää niistä entistä tehokkaammin myös asiakaskunnalleen. Kestävästi tuotetuille tuotteille olisi tutkimuksen mukaan kysyntää, joten Cafe Merenneidon on kannattavaa lisätä näitä tuotteita valikoimiinsa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa suunnitelma, jota noudattamalla toimeksiantaja voi jatkossa toteuttaa kestävän kehityksen toimenpiteitä kahvilatoiminnassaan. Lisäksi opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa uutta tietoa Cafe Merenneidon asiakaskunnan ympäristöarvoista ja kiinnostuksesta lisätä kestävästi tuotettuja tuotteita kahvilan valikoimiin.
Teoriaosuudessa esitellään yrityksen yhteiskuntavastuuta sekä kahvilan ympäristönäkökohtia ja niihin liittyviä kestävän kehityksen toimenpiteitä. Opinnäytetyön osana oli kyselytutkimus, jolla kartoitettiin asiakaskunnan kiinnostusta ympäristöasioihin. Tutkimuksessa käytettiin sekä määrällisiä että laadullisia piirteitä ja aineisto kerättiin toukokuussa 2015 jakamalla puolistrukturoitua kyselylomaketta asiakkaille. Tutkimuksen päätavoitteena oli selvittää, ovatko kestävän kehityksen toimenpiteet liiketoiminnan kannalta kannattavia eli onko asiakaskunta kiinnostunut näistä arvoista.
Tulosten perusteella voitiin päätellä, että kestävän kehityksen toimenpiteiden noudattaminen on liiketoiminnalle hyväksi, sillä suurin osa asiakaskunnasta oli kiinnostunut ympäristöasioista ja totesi, että kahvilan ympäristömyönteisyys lisää kiinnostusta toimia asiakkaana. Cafe Merenneidon on kannattavaa jatkaa näitä toimenpiteitä jatkossakin ja viestittää niistä entistä tehokkaammin myös asiakaskunnalleen. Kestävästi tuotetuille tuotteille olisi tutkimuksen mukaan kysyntää, joten Cafe Merenneidon on kannattavaa lisätä näitä tuotteita valikoimiinsa.