Laserdiffraktiomenetelmän kehitys ja validointi : Ksylitolin partikkelikoko
Kolli, Anni (2014)
Kolli, Anni
Hämeen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014092914303
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014092914303
Tiivistelmä
Ksylitoli on kiteinen viisihiilinen makeutusaineena käytetty polioli eli sokerialkoholi. Sen laadunvarmistuksessa yksi tärkeimmistä on partikkelikoon määrittäminen. Koko voidaan määrittää laserdiffraktioanalyysilla, joka perustuu valon sirontakulmaan partikkelin pinnalta. Laboratoriossa tehtävien analyysien luotettavuutta lisää validointi. Validointi on menetelmän tai laitteen testaus, jolla varmistetaan näiden soveltuvuus haluttuun käyttötarkoitukseen.
Opinnäytetyö tehtiin Danisco Sweeteners Oy:n Kotkan tehtaan toimeksiannosta. Työn tarkoituksena oli ottaa käyttöön laserdiffraktiolaitteen R7-linssi, luoda metodi ja validoida se. Validointi suoritettiin ISO 13320-1 -standardin mukaisesti. Testattavia parametreja olivat toistettavuus ja tark-kuus. R7-linssin mittausalue on laajempi kuin aikaisemmin käytettyn R6-linssin. Lisäksi verrattiin näytteitä vanhan ja uuden metodin välillä.
Menetelmä saatiin kehitettyä R7-linssille. Se myös läpäisi validoinnin. Vertailussa metodien välillä havaittiin näytekoolla olevan suuri merkitys. Työn tuloksena saatiin ksylitolille määritettyä vakionäytemäärä, joka takaa ver-tailukelpoisia ja aiempaa luotettavampia tuloksia. Virheiden määrää vähentävät automaattisesti valikoituvat parametrit valittaessa ksylitoli, verrattuna aikaisempaan, jolloin jokainen parametri oli valittava erikseen.
Parannuksia työohjeisiin ja laitteen suojaukseen tehtiin, koska R7-linssi on herkempi ympäristön häiriöille kuin R6-linssi. Tulevaisuudessa myös tehtaan valmistamalle fruktoosille on hyvä määrittää vakionäytemäärä, jotta siinäkin “käsialan” vaikutus poistuisi.
Opinnäytetyö tehtiin Danisco Sweeteners Oy:n Kotkan tehtaan toimeksiannosta. Työn tarkoituksena oli ottaa käyttöön laserdiffraktiolaitteen R7-linssi, luoda metodi ja validoida se. Validointi suoritettiin ISO 13320-1 -standardin mukaisesti. Testattavia parametreja olivat toistettavuus ja tark-kuus. R7-linssin mittausalue on laajempi kuin aikaisemmin käytettyn R6-linssin. Lisäksi verrattiin näytteitä vanhan ja uuden metodin välillä.
Menetelmä saatiin kehitettyä R7-linssille. Se myös läpäisi validoinnin. Vertailussa metodien välillä havaittiin näytekoolla olevan suuri merkitys. Työn tuloksena saatiin ksylitolille määritettyä vakionäytemäärä, joka takaa ver-tailukelpoisia ja aiempaa luotettavampia tuloksia. Virheiden määrää vähentävät automaattisesti valikoituvat parametrit valittaessa ksylitoli, verrattuna aikaisempaan, jolloin jokainen parametri oli valittava erikseen.
Parannuksia työohjeisiin ja laitteen suojaukseen tehtiin, koska R7-linssi on herkempi ympäristön häiriöille kuin R6-linssi. Tulevaisuudessa myös tehtaan valmistamalle fruktoosille on hyvä määrittää vakionäytemäärä, jotta siinäkin “käsialan” vaikutus poistuisi.