Arkihuolesi kaikki heitä-tutkimus pikkujoulujen vietosta
Partanen, Leila (2013)
Partanen, Leila
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013111316947
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013111316947
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoitus on tutkia pikkujoulujen viettoa ravintolapalveluita tarjoavissa yrityksissä. Ennen joulua vietettävät pikkujoulut ovat olleet vuosia merkittävä sesonki ravitsemisalalle. Opinnäytetyön tavoitteena on etsiä niitä tekijöitä, joiden ansiosta juhlan suosio on säilynyt vuodesta toiseen.
Teoreettisessa osuudessa käsitellään ravitsemisalan kehittymistä ja alan yritysten toimintaympäristöä. Pikkujoulujen likeinen ajankohta merkittävimpään vuotuisjuhlaamme jouluun on vaikuttanut juhlinnan ruokatalouteen ja perinteisiin. Työn teoreettinen viitekehys muodostuu lisäksi suomalaisen kansankulttuurin murrosvaiheiden käsittelystä, pikkujoulujen ja juhlatapojen historiasta sekä eri aikakausien juhlinnan muodoista.
Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena ja empiirinen aineisto kerättiin teemahaastatteluilla . Tut-kimus toteutettin Oulun kaupungin alueella sijaitsevien ravitsemisalan yritysten työntekijöille ja yrittäjielle.
Työn tuloksien mukaan pikkujoulu on ennen joulua pidettävä yhteisöllinen juhla, jossa suositaan jouluisia tapaperinteitä. Pikkujouluilta odotetaan runsaiden tarjoilujen lisäksi viihdyttävää yhdessäoloa ja rentoa tunnelmaa. Pikkujoulusesongilla on suuri merkitys ravitsemisalan yritysten taloudelliseen tulokseen ja se lisää viimeisen vuosineljänneksen työvoimatarvetta. Yleiset talouden suhdannevaihtelut heijastuvat kysyntään. Ravitsemisalalla uskotaan pikkujoulujen jatkuvan tulevaisuudessa, vaikka juhlinnan muodot vaihtelevat kulttuurimme muutosten myötä.
Teoreettisessa osuudessa käsitellään ravitsemisalan kehittymistä ja alan yritysten toimintaympäristöä. Pikkujoulujen likeinen ajankohta merkittävimpään vuotuisjuhlaamme jouluun on vaikuttanut juhlinnan ruokatalouteen ja perinteisiin. Työn teoreettinen viitekehys muodostuu lisäksi suomalaisen kansankulttuurin murrosvaiheiden käsittelystä, pikkujoulujen ja juhlatapojen historiasta sekä eri aikakausien juhlinnan muodoista.
Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena ja empiirinen aineisto kerättiin teemahaastatteluilla . Tut-kimus toteutettin Oulun kaupungin alueella sijaitsevien ravitsemisalan yritysten työntekijöille ja yrittäjielle.
Työn tuloksien mukaan pikkujoulu on ennen joulua pidettävä yhteisöllinen juhla, jossa suositaan jouluisia tapaperinteitä. Pikkujouluilta odotetaan runsaiden tarjoilujen lisäksi viihdyttävää yhdessäoloa ja rentoa tunnelmaa. Pikkujoulusesongilla on suuri merkitys ravitsemisalan yritysten taloudelliseen tulokseen ja se lisää viimeisen vuosineljänneksen työvoimatarvetta. Yleiset talouden suhdannevaihtelut heijastuvat kysyntään. Ravitsemisalalla uskotaan pikkujoulujen jatkuvan tulevaisuudessa, vaikka juhlinnan muodot vaihtelevat kulttuurimme muutosten myötä.