Selvitys elintarvikkeiden jäähdyttämisestä ja pakastamisesta
Ollikainen, Emmi (2012)
Ollikainen, Emmi
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012120418151
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012120418151
Tiivistelmä
Tutkimus suoritettiin suomalaisessa elintarvikeyrityksessä, joka valmistaa leivonnaispakasteita. Ongelmana yrityksellä oli erityisesti joidenkin kypsien tuotteiden pakastusprosessin riittämättömyys pakastusspiraalissa. Pakastusaikaa spiraalissa ei voitu pidentää, koska koko tehtaan tuotantoteho olisi kärsinyt, joten ongelmallisten tuotteiden loppupakastuminen tapahtui pakkasvarastossa. Työn tarkoituksena oli tutkia tuotteiden pakastumista prosessin aikana ja löytää paras mahdollinen ratkaisu tuotteiden pakastamiseen. Lisäksi haluttiin optimoida pakastusaika myös niille tuotteille, joiden pakastumisessa ei ollut ongelmia.
Mittauksilla haluttiin selvittää tuotteiden tarkka pakastumisaika pakastusspiraalissa ja lisäksi, kuinka kauan pakastuminen pakkasvarastossa kestää. Tutkimukseen valittiin mahdollisimman erilaisia tuotteita, jotta pystyttiin saamaan laaja käsitys yrityksen pakastusprosessien toiminnasta sekä selvittämään oikea pakastusaika eri tuotteille. Kypsennetyistä tuotteista tutkittiin lähes kaikki ja muita tuotteita tutkittiin pistokoetyyppisesti. Kaikki lihaa sisältävät tuotteet tutkittiin jokaiselta linjalta. Selvitystyöhön otettiin tarkasteltavaksi kolme erilaista tuotetta, joita merkitään kirjaimilla A, B ja C.
Mittaukset suoritettiin lämpötilaloggereiden avulla asettamalla niiden anturit tuotteiden keskikohtaan, jossa pakastuminen on kaikkein hitainta. Kaikki mittaukset suoritettiin tuotannon ollessa käynnissä, jotta olosuhteet vastasivat mahdollisimman hyvin tuotteille tyypillisiä tuotanto-olosuhteita.
Tulosten perusteella tuote A:n pakastaminen loppuun pakkasvarastossa todettiin parhaaksi ratkaisuksi prosessin kannalta. Muiden työssä käsiteltyjen tuotteiden pakastumisessa ei havaittu ongelmia, joten muutokset prosesseissa eivät olleet välttämättömiä.
Mittauksilla haluttiin selvittää tuotteiden tarkka pakastumisaika pakastusspiraalissa ja lisäksi, kuinka kauan pakastuminen pakkasvarastossa kestää. Tutkimukseen valittiin mahdollisimman erilaisia tuotteita, jotta pystyttiin saamaan laaja käsitys yrityksen pakastusprosessien toiminnasta sekä selvittämään oikea pakastusaika eri tuotteille. Kypsennetyistä tuotteista tutkittiin lähes kaikki ja muita tuotteita tutkittiin pistokoetyyppisesti. Kaikki lihaa sisältävät tuotteet tutkittiin jokaiselta linjalta. Selvitystyöhön otettiin tarkasteltavaksi kolme erilaista tuotetta, joita merkitään kirjaimilla A, B ja C.
Mittaukset suoritettiin lämpötilaloggereiden avulla asettamalla niiden anturit tuotteiden keskikohtaan, jossa pakastuminen on kaikkein hitainta. Kaikki mittaukset suoritettiin tuotannon ollessa käynnissä, jotta olosuhteet vastasivat mahdollisimman hyvin tuotteille tyypillisiä tuotanto-olosuhteita.
Tulosten perusteella tuote A:n pakastaminen loppuun pakkasvarastossa todettiin parhaaksi ratkaisuksi prosessin kannalta. Muiden työssä käsiteltyjen tuotteiden pakastumisessa ei havaittu ongelmia, joten muutokset prosesseissa eivät olleet välttämättömiä.