Luonnonkasvit utareterveyden edistäjänä
Romsi, Reetta; Kolmonen, Jenni (2012)
Romsi, Reetta
Kolmonen, Jenni
Rovaniemen ammattikorkeakoulu Lapin ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060812248
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060812248
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, voidaanko luonnonkasveja käyttää edistämään lehmien utareterveyttä. Tavoitteena oli löytää vaihtoehtoinen ja luonnollinen keino ennaltaehkäistä lehmien utaretulehduksia. Utaretulehdus on merkittävä ongelma lypsykarjatiloilla ja aiheuttaa tuottajalle taloudellisia menetyksiä sekä heikentää karjan hyvinvointia.
Opinnäytetyön tilaajana ja toimeksiantajana toimi Kemi-Torniolaakson koulutuskuntayhtymä Lappian alainen Erikoisrehuja ja hyvinvointituotteita eläimille –hanke (EHYT-hanke). Yhteistyössä toimi myös Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT), jonka tiloissa Rovaniemellä tehtiin tähän opinnäytetyöhön liittyvät laboratoriokokeet.
Työssä tutkittiin katajan, koivun, mesiangervon ja siankärsämön vaikutusta joihinkin yleisimpiin lehmän utaretulehduksen aiheuttajabakteereihin. Näitä bakteereja olivat Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermis ja Escherichia coli. Kyseiset kasvit valittiin, koska niillä tiedettiin olevan tulehduksia ehkäiseviä vaikutuksia. Kasvualustoja tarkkailtiin 12 vuorokauden ajan. Ensimmäisiä tuloksia alkoi näkyä jo ensimmäisen vuorokauden jälkeen. Työ aloitettiin valmistamalla valituista kasveista vesiuutokset. Uutteista valmistettiin MTT:n tiloissa bakteereille kasvualustat, joihin bakteerit siirrettiin
Kaikki kasviuutteet estivät tutkittujen stafylokokkien kasvun. Katajauute oli tehokkain bakteerien kasvun estäjä. Ainoastaan mesiangervouute ehkäisi sekä stafylokokkien että Escherichia colin kasvun jo kolmen vuorokauden koejakson jälkeen. Kasviuutosten vaikutus kokeeseen valittuihin bakteereihin paremmuusjärjestyksessä oli mesiangervo, kataja, siankärsämö ja koivu. Mesiangervo tai mesiangervo yhdistettynä katajaan voisi olla lisäkehittelyllä toimiva keino ennaltaehkäistä lehmien utaretulehduksia.
Opinnäytetyön tilaajana ja toimeksiantajana toimi Kemi-Torniolaakson koulutuskuntayhtymä Lappian alainen Erikoisrehuja ja hyvinvointituotteita eläimille –hanke (EHYT-hanke). Yhteistyössä toimi myös Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT), jonka tiloissa Rovaniemellä tehtiin tähän opinnäytetyöhön liittyvät laboratoriokokeet.
Työssä tutkittiin katajan, koivun, mesiangervon ja siankärsämön vaikutusta joihinkin yleisimpiin lehmän utaretulehduksen aiheuttajabakteereihin. Näitä bakteereja olivat Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermis ja Escherichia coli. Kyseiset kasvit valittiin, koska niillä tiedettiin olevan tulehduksia ehkäiseviä vaikutuksia. Kasvualustoja tarkkailtiin 12 vuorokauden ajan. Ensimmäisiä tuloksia alkoi näkyä jo ensimmäisen vuorokauden jälkeen. Työ aloitettiin valmistamalla valituista kasveista vesiuutokset. Uutteista valmistettiin MTT:n tiloissa bakteereille kasvualustat, joihin bakteerit siirrettiin
Kaikki kasviuutteet estivät tutkittujen stafylokokkien kasvun. Katajauute oli tehokkain bakteerien kasvun estäjä. Ainoastaan mesiangervouute ehkäisi sekä stafylokokkien että Escherichia colin kasvun jo kolmen vuorokauden koejakson jälkeen. Kasviuutosten vaikutus kokeeseen valittuihin bakteereihin paremmuusjärjestyksessä oli mesiangervo, kataja, siankärsämö ja koivu. Mesiangervo tai mesiangervo yhdistettynä katajaan voisi olla lisäkehittelyllä toimiva keino ennaltaehkäistä lehmien utaretulehduksia.