Jyväskylän jatkoaikaluvallisten ravintoloiden kokemukset jatkoaikaluvista, alkoholilaista ja sen tulkinnasta Keski-Suomessa
Laitinen, Piia (2012)
Laitinen, Piia
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060712184
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060712184
Tiivistelmä
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaiseksi Jyväskylän ravintolat kokevat tällä hetkellä alko-holilain, alkoholilain tulkinnan ja sen yhdenmukaisuuden koko Suomessa sekä selvittää kuluttajien ravintolakäyttäytymistä ja elävän musiikin ja ohjelmapalveluiden roolia jatkoaikaluvallisissa ravinto-loissa. Aihe on tällä hetkellä ajankohtainen myös lakiehdotuksen takia, jossa halutaan poistaa jatko-aikaluvat kokonaan.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusmenetelmää käyttäen. Haastattelut tehtiin puolistrukturoidun teemahaastattelun avulla.
Tutkimus osoitti, että Jyväskylän ravintoloitsijat pitävät alkoholilakia tiukkana. Alkoholilaki jättää paljon tulkinnan varaa, ja ravintoloitsijat kokevat, että alkoholiviranomaisten tulkinnat vaihtelevat mieltymysten mukaan. Alkoholilain tulkinta on myös tiukkaa. Alkoholilakia tulisi ajanmukaistaa. Ravintoloiden valvonta on kiristynyt, ja alkoholitarkastajilla tulisi olla kokemusta ravintola-alasta, jotta he ymmärtäisivät ravintolakulttuuria paremmin. Jyväskylän ravintoloitsijat kokevat, että alkoholilakia tulkitaan Keski-Suomessa tiukasti. Keski-Suomessa ei ole varaa soveltaa alkoholilakia. Tutkimuksessa kävi ilmi, että kaikki pitävät alkoholilakia yhdenmukaisena. Jyväskylän jatkoaikaluvalliset ravintoloitsijat kokevat, että alkoholilain tulkinnassa on suuria eroja eri läänien välillä. Ravintoloitsijat kokevat, että alkoholilain valvonta ja toteutus vaihtelevat eri puolella Suomea. Tutkimuksessa kävi ilmi, että Keski-Suomessa on suhteellisen vaikeaa saada jatkoaikalupia. Jatkoaikaluvan saamiseksi Keski-Suomessa tulee täyttää jatkoaikaohjauskirjeessä mainitut edellytykset. Vaatimukset ovat kiristyneet.
Tutkimustuloksista on hyötyä erityisesti Sosiaali- ja terveysministeriön tavoitteelle yhdenmukaistaa alkoholilain tulkintaa koko Suomessa. Tulokset antavat tärkeää tietoa eri aluehallintovirastoille Jyväskylän jatkoaikaluvallisten ravintoloiden tämän hetkisistä kokemuksista.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusmenetelmää käyttäen. Haastattelut tehtiin puolistrukturoidun teemahaastattelun avulla.
Tutkimus osoitti, että Jyväskylän ravintoloitsijat pitävät alkoholilakia tiukkana. Alkoholilaki jättää paljon tulkinnan varaa, ja ravintoloitsijat kokevat, että alkoholiviranomaisten tulkinnat vaihtelevat mieltymysten mukaan. Alkoholilain tulkinta on myös tiukkaa. Alkoholilakia tulisi ajanmukaistaa. Ravintoloiden valvonta on kiristynyt, ja alkoholitarkastajilla tulisi olla kokemusta ravintola-alasta, jotta he ymmärtäisivät ravintolakulttuuria paremmin. Jyväskylän ravintoloitsijat kokevat, että alkoholilakia tulkitaan Keski-Suomessa tiukasti. Keski-Suomessa ei ole varaa soveltaa alkoholilakia. Tutkimuksessa kävi ilmi, että kaikki pitävät alkoholilakia yhdenmukaisena. Jyväskylän jatkoaikaluvalliset ravintoloitsijat kokevat, että alkoholilain tulkinnassa on suuria eroja eri läänien välillä. Ravintoloitsijat kokevat, että alkoholilain valvonta ja toteutus vaihtelevat eri puolella Suomea. Tutkimuksessa kävi ilmi, että Keski-Suomessa on suhteellisen vaikeaa saada jatkoaikalupia. Jatkoaikaluvan saamiseksi Keski-Suomessa tulee täyttää jatkoaikaohjauskirjeessä mainitut edellytykset. Vaatimukset ovat kiristyneet.
Tutkimustuloksista on hyötyä erityisesti Sosiaali- ja terveysministeriön tavoitteelle yhdenmukaistaa alkoholilain tulkintaa koko Suomessa. Tulokset antavat tärkeää tietoa eri aluehallintovirastoille Jyväskylän jatkoaikaluvallisten ravintoloiden tämän hetkisistä kokemuksista.