Nuorkarjan väkirehuruokinnan suunnittelu
Partanen, Kaisa (2012)
Partanen, Kaisa
Hämeen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205148182
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205148182
Tiivistelmä
Tarkentamalla nuorkarjan väkirehuruokintaa saadaan eläimet kasvamaan tavoitellussa ajassa siemennyskokoon ja tiinehtymään ajallaan ilman utareen tai eläimen rasvoittumista. Työn tarkoituksena oli suunnitella nuorkarjan väkirehuruokinta Vesalan tilalle, jossa tavoitteena on ollut saada eläimet tiinehtymään paremmin, poikimaan nuorempina ja pysymään tavoitelluissa kuntoluokissa kasvun eri vaiheissa.
Tilalle yhdessä maitotilaneuvojan kanssa tehtyä ruokintasuunnitelmaa varten tutkin ruokinnassa käytettäviä väkirehuja ja niiden ruokinnallista vaikutusta. Tutkimustulokset osoittivat epätasapainossa olevan energia- ja valkuaisruokinnan vaikutuksen eläimen kasvuun ja kokoon. Myös kivennäisten ja hivenaineiden saannin tasapaino on tärkeää, liikasaannin saattaessa vaikuttaa heikentävästi muiden kivennäisten tai hivenaineiden imeytymiseen ja hyväksikäyttöön. Utareen rasvoittuminen pyritään estämään rajoittamalla ruokintaa neljän kuukauden iästä lähtien. Eläinten kasvua ja rasvoittumista tulisi tarkkailla mittaamalla ja kuntoluokittamalla.
Ruokintasuunnitelman noudattamisen lisäksi tilalla tulisi jatkossa tarkkailla eläinten kasvua ja rasvoittumista. Eläinten ryhmittelyperusteena tulisi olla koko.
Tilalle yhdessä maitotilaneuvojan kanssa tehtyä ruokintasuunnitelmaa varten tutkin ruokinnassa käytettäviä väkirehuja ja niiden ruokinnallista vaikutusta. Tutkimustulokset osoittivat epätasapainossa olevan energia- ja valkuaisruokinnan vaikutuksen eläimen kasvuun ja kokoon. Myös kivennäisten ja hivenaineiden saannin tasapaino on tärkeää, liikasaannin saattaessa vaikuttaa heikentävästi muiden kivennäisten tai hivenaineiden imeytymiseen ja hyväksikäyttöön. Utareen rasvoittuminen pyritään estämään rajoittamalla ruokintaa neljän kuukauden iästä lähtien. Eläinten kasvua ja rasvoittumista tulisi tarkkailla mittaamalla ja kuntoluokittamalla.
Ruokintasuunnitelman noudattamisen lisäksi tilalla tulisi jatkossa tarkkailla eläinten kasvua ja rasvoittumista. Eläinten ryhmittelyperusteena tulisi olla koko.