Noutopöydän kannattavuuden parantaminen : Case ABC Tuukkala
Girke, Sabine (2012)
Girke, Sabine
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201204194719
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201204194719
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on laadittu Osuuskauppa Suur-Savon liikennemyymälälle, ABC Tuukkalalle.Keväällä 2011 toteutetun kateseurannan tuloksista havaittiin noutopöydän katetuottoprosentin olevan liian alhainen ketjun määrittämään tasoon verrattuna. Tästä syystä opinnäytetyön aiheena on koota toimenpi-teitä, joiden avulla voitaisiin parantaa noutopöydän kannattavuutta tulevaisuudessa.
Työssä selvitettiin ABC Tuukkalan noutopöydän tämänhetkinen kate. Kaksi viikkoa kestäneen seurannan avulla saatiin selville keskimääräinen kateprosentti, seurantajakson raaka-ainekustannukset sekä aiheu-tunut tarjoilu- ja keittiöhävikki. Opinnäytetyö on kehittämistyö, jossa menetelminä käytettiin havainnointia ja haastatteluja. Havainnoinnilla selvitettiin noutopöydän nykyinen kate ja haastattelujen avulla saatiin arvokasta tietoa eri ABC-liikennemyymälöiden toimintatavoista, jotka vaikuttavat noutopöydän katteeseen. Työn teoriaosuudessa käsitellään laskentatoimea, toiminnan kannattavuutta ja kateseurannan toteutusta.
Opinnäytetyön tuloksena saatiin konkreettista tietoa ABC Tuukkalan noutopöydän kateprosentista, hävikin määrästä ja laadusta sekä raaka-ainekustannuksista. Noutopöydän kate on parantunut viisi pro-senttiyksikköä edellisestä seurannasta. Katetta voidaan parantaa esimerkiksi pienentämällä muuttuvia kustannuksia. Hävikin hallinta on osa muuttuvien kustannusten pienentämistä. Ruokien jaksottaisella valmistuksella, maltillisella esille laitolla ja henkilökunnan ammattitaidosta huolehtimalla estetään hävi-kin syntymistä. Myynnin lisääminen on myös kannattavuuden parantamisen keino. ABC-liikennemyymälässä myyntiä voidaan lisätä muun muassa mainostamalla noutopöytää näkyvämmin sisääntuloaulassa ja asiakaspalvelutilanteessa. Opinnäytetyön tuloksia hyödynnetään jo ABC Tuukkalas-sa ja tulevaisuudessa muissa Osuuskauppa Suur-Savon ABC-liikennemyymälöissä.
Työssä selvitettiin ABC Tuukkalan noutopöydän tämänhetkinen kate. Kaksi viikkoa kestäneen seurannan avulla saatiin selville keskimääräinen kateprosentti, seurantajakson raaka-ainekustannukset sekä aiheu-tunut tarjoilu- ja keittiöhävikki. Opinnäytetyö on kehittämistyö, jossa menetelminä käytettiin havainnointia ja haastatteluja. Havainnoinnilla selvitettiin noutopöydän nykyinen kate ja haastattelujen avulla saatiin arvokasta tietoa eri ABC-liikennemyymälöiden toimintatavoista, jotka vaikuttavat noutopöydän katteeseen. Työn teoriaosuudessa käsitellään laskentatoimea, toiminnan kannattavuutta ja kateseurannan toteutusta.
Opinnäytetyön tuloksena saatiin konkreettista tietoa ABC Tuukkalan noutopöydän kateprosentista, hävikin määrästä ja laadusta sekä raaka-ainekustannuksista. Noutopöydän kate on parantunut viisi pro-senttiyksikköä edellisestä seurannasta. Katetta voidaan parantaa esimerkiksi pienentämällä muuttuvia kustannuksia. Hävikin hallinta on osa muuttuvien kustannusten pienentämistä. Ruokien jaksottaisella valmistuksella, maltillisella esille laitolla ja henkilökunnan ammattitaidosta huolehtimalla estetään hävi-kin syntymistä. Myynnin lisääminen on myös kannattavuuden parantamisen keino. ABC-liikennemyymälässä myyntiä voidaan lisätä muun muassa mainostamalla noutopöytää näkyvämmin sisääntuloaulassa ja asiakaspalvelutilanteessa. Opinnäytetyön tuloksia hyödynnetään jo ABC Tuukkalas-sa ja tulevaisuudessa muissa Osuuskauppa Suur-Savon ABC-liikennemyymälöissä.