Muutosjohtamisen toimintamalli keskitettyyn tuotantojärjestelmään siirryttäessä : Benchmarking -tutkimus ateriatuotannon keskittämisestä
Karttunen, Sari (2010)
Karttunen, Sari
Savonia-ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010110314131
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010110314131
Tiivistelmä
Organisaatioiden menestystä voidaan selittää niiden kyvykkyydellä uudistua. Uudistumista ja kehittymistä, siis muutosta, tapahtuu työyhteisöissämme päivittäin alati muuttuvan toimintaympäristön pakottamana. Koska muutokset ovat jo niin arkinen asia, korostuu muutosten läpiviennissä erityisesti johtamisen ja esimiestyön merkitys.
Tänä päivänä julkisissa ruokapalveluissa etsitään kilpailukykyä ateriatuotannon keskittämisen kautta. Vallalla on käsitys, että toiminnan laatua ja tehokkuutta voidaan parantaa keskittämällä tuotantoprosesseja yhä suurempiin yksiköihin. Muutosprosessin osapuolina ovat tällöin sekä itse muuttuva organisaatio että myös heidän sidosryhmät.
Tämän opinnäytteen empiirinen aineisto kerättiin neljästä eri puolella Suomea toimivasta julkisia ruokapalveluja tuottavasta kuntaorganisaatiosta, joissa oli otettu käyttöön keskitetty aterioiden tuotantokeittiö. Tutkimus toteutettiin kollektiivisen tapaustutkimuksen periaatteita noudattaen käyttämällä tutkimusmenetelmänä benchmarking -arviointia. Benchmarking -arvioinnissa haastateltiin neljää keittiön esimiehistä koostuvaa ryhmää, jotka tarkastelivat oman organisaation muutosjohtamista henkilöstön, asiakkaan, prosessien ja talouden näkökulmista katsottuna.
Opinnäytteen lopputuloksena johdettiin viitekehyksestä ja tutkimustuloksista muutoksen hyvä toimintamalli, jonka avulla vastaavaa muutosprosessia voitaisiin johtaa tehokkaammin. Toimintamalli on sovellettavissa organisaatioiden eritasoisille muutoksille ja se ottaa huomioon muutoksen sitouttamiseen vaikuttavia tekijöitä, kuten eri sidosryhmien osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuudet.
Osallistamalla eri sidosryhmiä muutosprosessiin mahdollistetaan muutosmyönteisen toimintakulttuurin syntymistä ja edesautetaan muutosjohtamisessa onnistumista. Negatiiviset muutosmielikuvat taas ruokkivat työyhteisöjen muutosvastarintaa ja saattavat hidastaa ratkaisevasti uudistusten etenemistä ja siten organisaatioiden tulevaisuuden kilpailukykyä.
Tänä päivänä julkisissa ruokapalveluissa etsitään kilpailukykyä ateriatuotannon keskittämisen kautta. Vallalla on käsitys, että toiminnan laatua ja tehokkuutta voidaan parantaa keskittämällä tuotantoprosesseja yhä suurempiin yksiköihin. Muutosprosessin osapuolina ovat tällöin sekä itse muuttuva organisaatio että myös heidän sidosryhmät.
Tämän opinnäytteen empiirinen aineisto kerättiin neljästä eri puolella Suomea toimivasta julkisia ruokapalveluja tuottavasta kuntaorganisaatiosta, joissa oli otettu käyttöön keskitetty aterioiden tuotantokeittiö. Tutkimus toteutettiin kollektiivisen tapaustutkimuksen periaatteita noudattaen käyttämällä tutkimusmenetelmänä benchmarking -arviointia. Benchmarking -arvioinnissa haastateltiin neljää keittiön esimiehistä koostuvaa ryhmää, jotka tarkastelivat oman organisaation muutosjohtamista henkilöstön, asiakkaan, prosessien ja talouden näkökulmista katsottuna.
Opinnäytteen lopputuloksena johdettiin viitekehyksestä ja tutkimustuloksista muutoksen hyvä toimintamalli, jonka avulla vastaavaa muutosprosessia voitaisiin johtaa tehokkaammin. Toimintamalli on sovellettavissa organisaatioiden eritasoisille muutoksille ja se ottaa huomioon muutoksen sitouttamiseen vaikuttavia tekijöitä, kuten eri sidosryhmien osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuudet.
Osallistamalla eri sidosryhmiä muutosprosessiin mahdollistetaan muutosmyönteisen toimintakulttuurin syntymistä ja edesautetaan muutosjohtamisessa onnistumista. Negatiiviset muutosmielikuvat taas ruokkivat työyhteisöjen muutosvastarintaa ja saattavat hidastaa ratkaisevasti uudistusten etenemistä ja siten organisaatioiden tulevaisuuden kilpailukykyä.