Erityisruokavalio-oppaan kehittäminen Kajaanin Mamsellille
Myllymäki, Sanna (2008)
Myllymäki, Sanna
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2008
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002122177
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002122177
Tiivistelmä
Erityisruokavalioasiakkaiden määrä ruokapalveluiden käyttäjinä tänä päivänä on suuri ja ruokapalvelut muuttuvat
yhä asiakaslähtöisemmiksi. Asiakkaiden tarpeiden huomiointi nousee yhä tärkeämmäksi ruokapalveluiden menestyksen
edellytykseksi ja keskeiseksi kilpailutekijäksi nousee laatu. Tämä opinnäytetyö on osa ateria- ja puhtaanapitopalveluita
tuottavan Kajaanin Mamsellin laatutyötä. Tavoitteena oli toimivan erityisruokavalio-oppaan laatiminen
Kajaanin Mamsellin palvelupisteiden asiakaspalveluhenkilöstölle. Opas on suunnattu erityisesti päiväkoti- ja
peruskoulupisteisiin. Oppaan avulla on tarkoitus taata erityisruokavalioasiakkaalle turvallinen ruoka sekä laadukas
palvelu.
Menetelmänä erityisruokavalio-oppaan kehittämisessä käytettiin tuotekehitysprosessia. Oppaan sisältöä kartoitettiin
Kajaanin Mamsellin palvelupisteiden työntekijöille toteutetulla kyselyllä sekä tutustumalla erityisruokavaliohin
liittyvään kirjallisuuteen. Varsinainen oppaan laatiminen aloitettiin sisällön kartoituksen jälkeen. Tuloksena syntyi
kansioon koottava erityisruokavalio-opas. Opas sisältää yleistä tietoa erityisruokavalioista ja sekä niihin sopivista
ja vältettävistä raaka-aineista. Lisäksi oppaassa on yleinen ohjeistus erityisruokavalioasikkaiden palveluun.
Opinnäytetyön tuloksena syntynyt erityisruokavalio-opas tuli Kajaanin Mamsellin palvelupisteiden tarpeeseen.
Toimeksiantajalta saadun palautteen mukaan oppaan kehittämisessä onnistuttiin hyvin. Tulevaisuudessa tullaan
näkemään, miten hyvin opas toimii käytännön työtilanteissa Kajaanin Mamsellin palvelupisteissä.
yhä asiakaslähtöisemmiksi. Asiakkaiden tarpeiden huomiointi nousee yhä tärkeämmäksi ruokapalveluiden menestyksen
edellytykseksi ja keskeiseksi kilpailutekijäksi nousee laatu. Tämä opinnäytetyö on osa ateria- ja puhtaanapitopalveluita
tuottavan Kajaanin Mamsellin laatutyötä. Tavoitteena oli toimivan erityisruokavalio-oppaan laatiminen
Kajaanin Mamsellin palvelupisteiden asiakaspalveluhenkilöstölle. Opas on suunnattu erityisesti päiväkoti- ja
peruskoulupisteisiin. Oppaan avulla on tarkoitus taata erityisruokavalioasiakkaalle turvallinen ruoka sekä laadukas
palvelu.
Menetelmänä erityisruokavalio-oppaan kehittämisessä käytettiin tuotekehitysprosessia. Oppaan sisältöä kartoitettiin
Kajaanin Mamsellin palvelupisteiden työntekijöille toteutetulla kyselyllä sekä tutustumalla erityisruokavaliohin
liittyvään kirjallisuuteen. Varsinainen oppaan laatiminen aloitettiin sisällön kartoituksen jälkeen. Tuloksena syntyi
kansioon koottava erityisruokavalio-opas. Opas sisältää yleistä tietoa erityisruokavalioista ja sekä niihin sopivista
ja vältettävistä raaka-aineista. Lisäksi oppaassa on yleinen ohjeistus erityisruokavalioasikkaiden palveluun.
Opinnäytetyön tuloksena syntynyt erityisruokavalio-opas tuli Kajaanin Mamsellin palvelupisteiden tarpeeseen.
Toimeksiantajalta saadun palautteen mukaan oppaan kehittämisessä onnistuttiin hyvin. Tulevaisuudessa tullaan
näkemään, miten hyvin opas toimii käytännön työtilanteissa Kajaanin Mamsellin palvelupisteissä.