Kasvisruokaa yläasteikäisille
Pohjola, Satu (2008)
Pohjola, Satu
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2008
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200906294070
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200906294070
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella ja vakioida kuuden viikon kiertävä laktoovovegetaarinen kasvisruokalista Kymijoen Ravintopalvelun käyttöön. Tavoitteena oli tarkastella kasvisruokalistan ravitsemuksellista laatua kouluruokailusuositukset 2008 huomioon ottaen. Varsinaista kohderyhmää ei opinnäytetyön alussa ollut, mutta se tarkentui vakiointien loppupuolella yläasteikäisiin nuoriin. Opinnäytetyö toteutettiin tuotekehitystyönä. Kasvisruokalistan suunnittelu ja ruokaohjeiden kokeileminen tapahtuivat Kymenlaakson keskussairaalan keittiössä. Päivittäin kokeiltiin yksi kasvisruoka, joka tarjottiin Kymenlaakson keskussairaalan henkilöstöravintolassa. Henkilöstöruokalan asiakkaat maistoivat kokeiltuja kasvisruokia ja antoivat palautetta kasvisruoan laatua mittaavassa kyselyssä. Kasvisruokalistan vakiointi kesti kaksi kuukautta keväällä 2008. Kuuden viikon kiertävän kasvisruokalistan vakiointi onnistui suunnitelmien mukaan. Valmiita ruokaohjeita saatiin yhteensä 30 kappaletta. Valmiit ruokaohjeet kirjoitettiin Kymijoen Ravintopalvelut Oy:ssä Aromi-ohjelmalle, jolla laskettiin kasvisruokalistan ravintoarvot. Kasvisruokalistan ravintoarvoja verrattiin kouluruokailusuosituksiin 2008. Vertailun tulokset olivat hyviä. Proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja saatiin riittävästi sekä sopivassa suhteessa. Ongelmia tuottivat energian vähäine ja suolan liiallinen saanti kasvisruokalistasta. Kasvisruokalista sai runsaasti positiivista palautetta asiakkailta. Palautetta saatiin myös suullisesti keittiöhenkilökunnan ja toimihenkilöiden haastattelussa. Opinnäytetyöni on ajankohtainen, koska kasvisruokalistan ravintoarvot on määritetty uusien kouluruokailusuosituksien 2008 mukaan. Teoriaosuudessa keskitytään kasvisruokavaliota noudattavien nuorien ravitsemukseen sekä kouluruokailuun. Opinnäytetyötäni ja ruokaohjeita voivat hyödyntää Kymijoen Ravintopalveluiden lisäksi muut ruokapalvelut, jotka haluavat saada lisätietoa kasvisruoasta ja kouluruokailusta.