Kasviproteiinien hiilijalanjälkien vertailu
Leinonen, Veera (2022)
Kandidaatintyö
Leinonen, Veera
2022
School of Energy Systems, Ympäristötekniikka
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202301091861
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202301091861
Tiivistelmä
Tämän kandidaatintyön tavoitteena on vertailla kasviproteiinien hiilijalanjälkiä. Työssä selvitetään neljän eri kasviproteiinin hiilijalanjälki tutustumalla kirjallisuuslähteisiin, internetistä löytyviin artikkeleihin sekä julkaisuihin ja vertaillaan löydettyjä tuloksia keskenään. Tarkasteltaviksi kasviproteiineiksi on valittu tofu, linssi, härkäpapu ja nyhtökaura. Työ alkaa teoriaosuudella, jossa perehdytään ruoan aiheuttamiin ympäristövaikutuksiin sekä ruokahuollon tämänhetkisiin ongelmiin niin globaalilla kuin kansallisellakin tasolla. Tämän jälkeen käydään läpi tuotteen ympäristövaikutusten arvioinnin vaiheet keskittyen hiilijalanjäljen laskentaan sekä tarkastellaan tuotteen elinkaarta. Teoriaosuuden jälkeen esitetään saadut tulokset ja suoritetaan vertailu. Vertailu suoritetaan sekä tiettyjen tuotteiden välillä että eri kasviproteiinien välillä. Kasviproteiinien välinen vertailu toteutetaan kahdesta näkökulmasta. Ensimmäisenä näkökulmana on yhtäläinen proteiinin saanti ja tuotteiden hiilijalanjälkiä vertaillaan yksikössä kg CO₂-ekv./100 g proteiinia. Toisena näkökulmana on tuotekohtainen lähestymistapa, jossa kasviproteiinien hiilijalanjälkiä vertaillaan yksikössä kg CO₂-ekv./kg tuotetta. Työn päätuloksena on kasviproteiinien keskimääräinen hiilijalanjälki koko elinkaaren ajalta. Tarkasteltavien kasviproteiinien hiilijalanjäljet yksikössä kg CO₂-ekv./100 g proteiinia ovat keskimäärin tofulle 1,33, linssille, 0,49, härkäpavulle 0,30 ja nyhtökauralle 1,07. Suurimmat erot saatujen tulosten välillä syntyi alkutuotannossa. Epävarmuutta tuloksiin syntyi tutkimusten eriävistä rajauksista, eroista tutkimusten saatavuuden välillä sekä raportoinnin laajuudesta. The aim of this bachelor’s thesis is to compare the carbon footprints of plant-based proteins. In the work, the carbon footprint of four different plant-based proteins is examined by looking at literature sources, articles and publications found on the internet, and the results are compared. Tofu, lentils, broad beans and pulled oats have been selected as plant-based proteins. The work begins with the theory part, which familiarizes environmental effects caused by food and gives overall view of the current problems of food supply on both a global and a national level. After this, the stages of evaluating the environmental impact of the product are presented, focusing on the calculation of the carbon footprint, and product's life cycle is examined. After the theory section, the obtained results are presented and a comparison is made. The comparison is made both between certain products and between different plant-based proteins. The comparison between plant-based proteins is carried out from two perspectives. The first point of view is equal protein intake and the carbon footprints of the products are compared in the unit kg CO₂-eq./100 g protein. Another perspective is a product-specific approach, where the carbon footprints of plant-based proteins are compared in the unit kg CO₂-eq./kg product. The main result of the work is the average carbon footprint of plant-based proteins over the entire life cycle. The carbon footprints of the examined plant-based proteins in the unit kg CO₂-eq./100 g of protein are on average 1.33 for tofu, 0.49 for lentils, 0.30 for broad beans and 1.07 for pulled oats. The biggest differences between the results formed in the primary production. Different limitations of the studies, the differences between the availability of the studies and the scope of the reporting caused uncertainties to the results.