Terveestä taloustilanteesta koronapandemiaan : ravintola-alan konkurssien ennustettavuus tilinpäätöstietoja hyödyntäen
Rytilahti, Laura (2022)
Pro gradu -tutkielma
Rytilahti, Laura
2022
School of Business and Management, Kauppatieteet
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022052739120
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022052739120
Tiivistelmä
Koronapandemian leviämisen estämiseksi asetetut rajoitukset aiheuttivat monille yrityksille todellisen uhan taloudellisesta ahdingosta. Erityisesti ravintola-alan yritykset kärsivät näistä rajoituksista. Tämän pro gradu -tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Altmanin Z-lukua hyödyntäen talouden laskusuhdanteiden vaikutusta konkurssien ennustettavuuteen. Tutkimuksessa tutkittiin, kuinka luotettavasti Z-malleilla kyettiin ennustamaan ravintola-alan konkursseja koronapandemian aikana. Tutkimuksessa vertailtiin vuosina 2017–2019 ja vuonna 2020 konkurssiin menneiden yritysten konkurssien ennustettavuutta tilinpäätöstietoja hyödyntäen.
Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena. Kirjallisuuskatsaus perustuu aikaisempaan tieteelliseen tutkimukseen sekä lainsäädäntöön. Teoriaosassa perehdyttiin aihetta käsittelevän kirjallisuuden avulla konkurssien ennustamismalleihin ja talouden suhdannevaihteluiden vaikutuksiin ennustamisessa. Tutkimusaineisto koostui vuosina 2017–2019 ja vuonna 2020 konkurssiin menneiden ravintola-alan yritysten tilinpäätöstiedoista. Tutkimukseen valikoitui 40 pientä ja keskikokoista ravintola-alan yritystä. Tutkimuksessa käytettiin Altmanin alkuperäisestä Z-luvusta muokattuja toimialakohtaisempia Z’- ja Z’’-lukuja. Tutkimuksessa selvitettiin ensin Altmanin alkuperäisestä Z-luvusta saatavien muuttujien merkittävyyttä F-testillä. Tämän jälkeen Z’- ja Z’’-malleista saatujen lukujen arvoja vertailtiin valittujen ajanjaksojen kesken.
Tutkimuksen tulosten perusteella talouden suhdannevaihteluilla on vaikutusta konkurssien ennustettavuuteen. Altmanin Z-mallista saatavien muuttujien merkittävyys säilyi samana talouden suhdannetilanteesta huolimatta. Konkurssien ennustettavuuden luotettavuus kuitenkin heikkenee selvästi talouden ollessa laskusuhdanteessa. Restrictions imposed to prevent the spread of the corona pandemic posed a real threat of financial distress to many companies. Particular, restaurant companies suffered from these restrictions. The purpose of this master’s thesis is to determine whether economic recession have an impact on the predictability of bankruptcies using Altman’s Z-score. The study examines how reliably Z-scores are able to predict restaurant industry bankruptcies during a corona pandemic. The study compares the predictability of bankruptcies of companies that went bankrupt in 2017-2019 and 2020, using financial statement data.
The study was executing as a quantitative study. The literature review of the study is based on previous scientific research and legislation. The research material consisted of the financial statement of companies in the restaurant industry that went bankrupt in 2017-2019 and 2020. Forty restaurant business categorized as SMEs were selected for the study. The study used modified, industry-specific Z’ and Z’’-scores modified from Altman’s original Z-score. First, the study examined the significance of the variables obtained from Altman’s original Z-number with the F-test. The values of the figures obtained from the Z’- and Z’’ models were then compared between selected time periods.
According to the findings, cyclical fluctuation in the economy has an impact on the predictability of bankruptcies. The significance of the variables derived from Altman’s Z-score remains the same despite the economic situation. However, the reliability of bankruptcy predictability distinctly deteriorates when the economy is in recession.
Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena. Kirjallisuuskatsaus perustuu aikaisempaan tieteelliseen tutkimukseen sekä lainsäädäntöön. Teoriaosassa perehdyttiin aihetta käsittelevän kirjallisuuden avulla konkurssien ennustamismalleihin ja talouden suhdannevaihteluiden vaikutuksiin ennustamisessa. Tutkimusaineisto koostui vuosina 2017–2019 ja vuonna 2020 konkurssiin menneiden ravintola-alan yritysten tilinpäätöstiedoista. Tutkimukseen valikoitui 40 pientä ja keskikokoista ravintola-alan yritystä. Tutkimuksessa käytettiin Altmanin alkuperäisestä Z-luvusta muokattuja toimialakohtaisempia Z’- ja Z’’-lukuja. Tutkimuksessa selvitettiin ensin Altmanin alkuperäisestä Z-luvusta saatavien muuttujien merkittävyyttä F-testillä. Tämän jälkeen Z’- ja Z’’-malleista saatujen lukujen arvoja vertailtiin valittujen ajanjaksojen kesken.
Tutkimuksen tulosten perusteella talouden suhdannevaihteluilla on vaikutusta konkurssien ennustettavuuteen. Altmanin Z-mallista saatavien muuttujien merkittävyys säilyi samana talouden suhdannetilanteesta huolimatta. Konkurssien ennustettavuuden luotettavuus kuitenkin heikkenee selvästi talouden ollessa laskusuhdanteessa.
The study was executing as a quantitative study. The literature review of the study is based on previous scientific research and legislation. The research material consisted of the financial statement of companies in the restaurant industry that went bankrupt in 2017-2019 and 2020. Forty restaurant business categorized as SMEs were selected for the study. The study used modified, industry-specific Z’ and Z’’-scores modified from Altman’s original Z-score. First, the study examined the significance of the variables obtained from Altman’s original Z-number with the F-test. The values of the figures obtained from the Z’- and Z’’ models were then compared between selected time periods.
According to the findings, cyclical fluctuation in the economy has an impact on the predictability of bankruptcies. The significance of the variables derived from Altman’s Z-score remains the same despite the economic situation. However, the reliability of bankruptcy predictability distinctly deteriorates when the economy is in recession.